pátek 1. července 2016

Báječná rajčatová bruschetta



Bruschetta je italská dobrůtka, která se tradičně podává buď k snídani nebo jako předkrm. Tento pokrm má svůj původ prý už v 15. století a pochází z oblasti střední Itálie. Dnes se však s bruschettou v mnoha jejích obměnách setkáte prakticky v celé Itálii od severu k jihu. Základem je opečený bílý chléb. Dalo by se říci, že bruschetta je vlastně obdobou našich chlebíčků.

Dnes nabízím ten úplně nejzákladnější, tradiční recept na bruschettu, a to s rajčaty a bazalkou, ale nenechte se zmást. To, že jde o recept tradiční a základní rozhodně neznamená žádnou nudu a fádnost. Základem jsou jako obvykle kvalitní suroviny, právě ony povýší bruschetty na delikatesu. 

Co budete potřebovat:

  • bílý chléb nakrájený na plátky (možno použít veku)
  • 4 jarní cibulky (Ppro změnu můžete někdy použít i cibuli červenou)
  • cca 5 větších masitých rajčat
  • hrst čerstvé bazalky
  • může být i hrst oliv
  • sůl
  • pepř
  • šťávu z 1/2 citrónu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Nejdříve si připravte rajčatovou směs. Cibulku nasekejte na drobno, rajčata opláchněte a nakrájejte na kostičky, nasekejte bazalku. Já tentokrát sáhla po bazalce salátové, která se mi náramně osvědčila, její listy jsou větší a řekla bych, že i pikantnější. Pokud se rozhodnete použít i olivy, tak je nechte okapat a pokrájejte na kolečka. Já sice preferuji verzi bez oliv, rajčata, bazalka a cibulka pro mě představují ideální kombinaci, ale současně přidání oliv může představovat zajímavou chuťovou variaci, navíc olivy k italské kuchyni prostě patří!


Všechny ingredience smíchejte v misce, zakápněte citrónovou šťávou osolte, opepřete a přidejte extra panenský olivový olej. Vše pěkně promíchejte a dejte na chvíli odpočinout do lednice, všechny chutě se pěkně propojí.

Mezitím opečte na sucho plátky světlého chleba, veky nebo můžete použít i toustový chléb.

Na jednotlivé plátky naložte rajčatovou směs a podávejte. 

Zatímco připravená rajčatová směs sama o sobě vydrží i do druhého dne, samotné bruschetty rozhodně připravujte čerstvé a nikoliv s předstihem. Jakmile opečený plátek příliš nasákne vlhkost rajčatové směsi, bude to fuj. Báječná je naopak právě ona kombinace křupavého lehce opečeného pečiva a svěží rajčatové směsi.


Báječný začátek prázdnin a Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat