Babička Anička vždycky vařila ovocné knedlíky kynuté a my děti jsme je samozřejmě milovaly, ostatně jako všechno, co babi uvařila... a pak najednou přišla revoluce, máma našla recept na knedlíky z tvarohového těsta a zcela bez varování a svévolně změnila babiččin modus operandi. Když je poprvé začala nakládat na talíř, okamžitě jsme se začali s bráchou ksichtit, protože přece to nejsou ty "vopravdický knedlíky vod babičky". Máma nemrkla okem a ujistila nás, že když nám nebudou chutnat, uvaří nám příště zase ty babiččiny. Na to už ale nikdy nedošlo, protože knedlíky z tvarohového těsta byly báječné a kdyby mi někdo řekl, že bych je měla vařit jinak, klepala bych si na čelo, protože "Tyhle jsou přece nejlepší!"
Co budete potřebovat (dávka cca na 6 knedlíků, takže je potřeba si vše vynásobit počtem strávníků):
- měkký tučný tvaroh (NE ten ve vaničce!!!)
- 1 vejce
- 4 polévkové lžíce hrubé mouky
- špetku soli
- hrst hrubé mouky na posypání válu
- meruňky (1 do každého knedlíku)
- 50 g tvrdého tvarohu na strouhání
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice a/nebo kakaa
- 1 - 2 polévkové lžíce másla
Meruňky opláchněte,osušte a vypeckujte.
Dejte vařit do hlubokého kastrolu vodu.
Připravte si těsto:
Vidličkou rozmělněte na podložce nebo v míse měkký tvaroh. Určitě je lepší ten tučný a v žádném případě nepoužívejte tvaroh prodávaný ve vaničce, je řidší a těsto pak nemá tu správnou konzistenci. Na tvaroh rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a poprašte hrubou moukou. Rukama zpracujte vláčné těsto. Pokud máte pocit, že těsto málo lepí nebo že hůře drží pohromadě, přidejte ještě mouku.
Těsto si rozdělte na stejně velké kousky. Každý kousek ještě jednou pěkně propracujte, dlaní z něj udělejte placičku, na tu položte meruňku a knedlík pěkně zabalte a poválejte v dlaních tak, abyste měli pěkné kulaťoučké knedlíčky, bez prasklin na povrchu. Hotový knedlík ještě vyválejte lehce v hrubé mouce na válu.
Jakmile začne voda vařit, vložte do ní knedlíky a nechte je vařit cca 5-7 minut.
Zatímco se knedlíky budou vařit, nehte rozehřát máslo, to opravdické, žádný margarín, to dá přece rozum!
Knedlíky po jednom vyndavejte děrovanou naběračkou a vidličkou každý knedlík propíchněte nebo lehoulince natrhněte, aby z něj odešla pára.
Knedlíky posypte strouhaným tvrdým tvarohem, trochou cukru a přidejte špetku skořice nebo kakaa a nakonec je zalijte lžící přepuštěného másla.
Báječné léto a dobrou chuť!
P.S.: Namísto meruněk samozřejmě můžete použít i jahody, švestky, blumy. Mohli byste použít třeba i borůvky, ale ty my doma naopak děláme s knedlíkem kynutým, který poléváme borůvkovým žahourem, ale o tom zase až příště!
Žádné komentáře:
Okomentovat