úterý 19. července 2016

Linecké košíčky s vanilkovým krémem a ovocem


Švagrová Pája, když jsem přinesla košíčky na rodinnou oslavu, je komentovala tak, že tyhle košíčky má rád prostě každý! No tak tedy jo! I při vší skromnosti jsou prostě báječné!

Co budete potřebovat:

Těsto:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • špetku čerstvé vanilky
  • formičky na košíčky

Krém:
  • 400 ml mléka
  • vanilkový pudinkový prášek
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • špetku vanilky
  • 100 g másla

Dále:
  • bobule(borůvky, maliny, rybíz apod.)
  • lístky meduňky
  • moučkový cukr na poprášení
Nejdříve si přichystejte těsto. Na válu zpracujte všechny výše uvedené ingredience. Vanilková zrníčka přidejte až úplně nakonec. Váleček těsta zabalený do potravinové folie nebo mikrotenového sáčku nechte odpočinout v lednici.

Formičky vymázněte obalem od Hery nebo je můžete vystříkat sprayem na pečení a vysypte moukou. Z těsta uždibujte kousky a palci těsto vmáčkněte do formiček ve tvaru košíčku, stačí ve vrstvě 0,3 - 0,5 cm. Naplněné formičky skládejte na plech.

Dejte košíčky péct do  trouby předehřáté na cca 160°C. Doba pečení bude cca 3 - 5 minut. Těsto lehce nabude na objemu a opravdu jen lehounce zezlátne. Když ho budete vyndavat, může se zdát ještě příliš měkké, ale jakmile vychladne, ztuhne.

Formičky nechte důkladně vychladnout a pak z nich opatrně vyklápějte košíčky.

Zatímco budou chladnout, přichystejte si krém. Z mléka, pudinkového prášku, cukru a s přidáním špetky vanilky uvařte pudink dle návodu na obalu. Nelekejte se, na krém se používá o něco méně mléka, než je uvedeno na sáčku, obvyklá dávka bývá 500ml, ale na krém stačí 350 - 400ml. Hotový pudink sejměte z plotny a vmíchejte do něj vločky másla tak, až se rozpustí. Po té nechte krém pár minut chladnout za občasného míchání tak, až získá sametovou jemnou konzistenci.

Přichystané košíčky naplňte polévkovou lžící krémem a na vrch naložte předem oprané a osušené ovoce a lístek meduňky. 

Košíčky nechte zcela vychladnout, před podáváním doporučuji je na chvíli dát do lednice a před servírováním poprášit moučkovým cukrem.


Pár rad na závěr: 
Košíčky si můžete upéct i s předstihem, do zásoby, až budete v časové tísni nebo když se  ozve nečekaná návštěva, určitě to oceníte. Ve spíži v uzavíratelné nádobě vydrží korpusy třeba měsíc, dva a pokud je uskladníte v mrazáku, tak ještě déle.

Naopak plnit košíčky s příliš velkým předstihem se nevyplatí, krém je provlhčí a po pár hodinách budou křehké tak akorát, aby se nedrobily.

Tak báječný letní den a dobrou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat