pátek 8. července 2016

Francouzská meruňková zavařenina "Le Töp du Töp"



Před pár lety, když jsem propadla kouzlu zavařování, jsem v jakési francouzské kuchařce narazila na recept na báječnou meruňkovou zavařeninu. Líbil se mi tak nějak technologicky a tak jsem se nejprve přízviskem "le töp du töp" ani nijak nezabývala, pomyslela jsem si, že tím autor či autorka receptu chtěli nejspíš zdůraznit, že se jedná o recept francouzský. Zavařenina ale měla úspěch přímo fenomenální a tak mi to nedalo a začala jsem listovat ve slovníku... Le Töp du Töp, drazí moji, znamená prvotřídní či špičková... nebála bych se říct, že báječná. A to Vám můžu s čistým svědomím podepsat! Pokud přesto nevěříte, tak to prostě vyzkoušejte!

Co budete potřebovat:
  • 1100 g meruněk
  • 100 g sušených meruněk
  • 800 g krystalového cukru
  • 2 citróny
  • 4 cl meruňkovice
  • 15 lístků meduňky

Na tuhle zavařeninu vyberte aromatické, ale ne příliš měkké plody. Meruňky rozpulte a vypeckujte. 

A tady přichází první chicot neboli zádrhel. Asi deset pecek rozlouskněte a jejich jádra spařte cca 1 minutu ve vroucí vodě. Spařená jádra dejte do čajového sáčku (možno koupit např. v drogerii DM) a ponechte pro pozdější použití. Zádrhel je to především proto, že rozlousknutí meruňkových pecek vyžaduje poměrně fortel a asi taky sílu. Tenhle krok samozřejmě můžete vynechat, ale zavařenina pak bude o něco méně le töp du töp ;-)


Sušené meruňky pokrájejte na tenké proužky a společně s čerstvými meruňkami zasypte cukrem a promíchejte. Dále přidejte na jemno nastrouhanou či na tenounké proužky nakrájenou kůru z jednoho a šťávu z obou citrónů. Na hoblinky citrónové kůry mám jedno báječné "udělátko" z IKEA, na které nedám dopustit. Nakonec přidejte ještě čajový sáček se spařenými meruňkovými jádry a nechte v hrnci přiklopeném poklicí cca 12 - 24 hodin odležet v chladnu.


Ovoce pustí během odpočinku šťávu. Tu přelijte do hrnce,  přiveďte k varu a poté nechte probublávat asi 6 - 8 minut. Původní recept doporučoval kontrolovat teplotu zavařovacím teploměrem, měla by být 105-106°C. K sirupu přidejte zpátky ovoce, stáhněte plotnu na střední plamen (či stupeň) a za občasného míchání nechte vařit dalších asi 5 minut. Přesnou dobu vaření odhadnete buď podle toho, že zavařenina začne lehce karamelizovat, a nebo ji korigujte provedením želírovací zkoušky (naberte zavařeninu na lžičku, kápněte na talířek a pokud začne tuhnout, je vše tak, jak má být. Pokud ne, prodlužte dobu vaření o minutku či dvě).  

Hrnec se zavařeninou odstavte z plotny, odstraňte čajový sáček s meruňkovými jádry a přimíchejte meruňkovici. 


Do důkladně sterilizovaných zavařovacích sklenic dejte pár lístků meduňky, ty dodají zavařenině poslední chuťový, ale hlavně voňavý citrónový akcent, no vážně, zkuste si lístky meduňky promnout v dlani a přivonět! Do sklenic vlijte zavařeninu, pečlivě je uzavřete a nechte dnem vzhůru vychladnout.
  


Báječné léto a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat