pátek 8. dubna 2016

Tvaroh s pečenou paprikou



Pečené papriky mě baví. I zdánlivě nudnému pokrmu dodají šmrnc a zajímavou chuť a vůni, které jsou nezaměnitelné a báječné. A protože venku už je báječné a voňavé jaro, vyrazila jsem konečně letos poprvé do  práce na kole a cestou domů se zastavila ve farmářském obchůdku na nákup. Výhodou takových nákupů je, že nakoupíte jenom to, co opravdu potřebujete, a taky to, co v košíčku na řídítkách uvezete. Zkuste si připravit třeba na zítřejší rodinnou snídani tenhle báječný, voňavý a zdravý tvaroh.

Co budete potřebovat:

  • 250 g čerstvého tvarohu
  • 2 větší červené papriky
  • 1 chilli pparičku
  • čajovou lžičku červené papriky sušené
  • špetku chilli
  • čajovou lžičku soli
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
  • lístky koriandru



Nejdříve si připravte papriky a chilli papričku. Podélně je rozpulte, zbavte jadřince. Na pánvičce rozpalte 2 polévkové lžíce olivového oleje a položte na něj papriky. Pokud by byly příliš vypouklé a bachraté, klidně je ještě rozkrojte tak, aby si na pánvičku pěkně lehly a opekly se rovnoměrně. Opečte je z obou s ran, zvláště na straně se slupkou by se měly trochu přichytit do černa, slupka se pak bude dobře loupat. 



Papriky i chilli papričku osušte na papírové utěrce od přebytečného oleje. Poté lehkým tahem špičkou ostrého nožíku sloupněte či seškrábněte přichycenou slupku. Dobře to půjde právě na místech, kde se slupka pěkně opekla. Papriky pokrájejte na menší kousky.


Obzvláště u chilli papričky bude důslední s odstraněním jadřince a slupky, tedy alespoň pokud nechystáte ďábelské pohoštění. Nicméně jestli máte rádi pikantní pokrmy a současně nepřipravujete tvaroh i pro děti, můžete být s čištěním chilli papričky klidně trochu velkorysí (řekla bych až lajdáčtí).


V misce utřete tvaroh s lžící olivového oleje, vmíchejte sladkou papriku, sůl, na špičku nože chilli '(to moje je báječné ze Zanzibaru) a nakonec vmíchejte pečené papriky. Pro jemnější konzistenci doporučuji ještě rozmělnit tyčovým mixérem.

A nakonec paprikový tvaroh ozdobte a dochuťte snítkami čerstvého koriandru a servírujte s celozrnnou bagetou nebo třeba báječným domácím chlebem.


Krásný den a ... Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat