Když jsem loni vyzkoušela báječný bramborový salát s podbělem, měl velký úspěch. Znovu se potvrdilo, že v jednoduchosti je krása, že báječné jídlo lze připravit i s několika málo základními surovinami a že bylinky dokážou udělat i s banálním receptem divy.
Podběl chutná maličko nahořkle jako kapari, takže dodá pokrmům zajímavou chuť. A to ani nemluvím o tom, že díky jeho kvítkům ve tvaru malých sluníček budete mít na talíři prosluněné jaro, i když je venku třeba pod mrakem:-)
Co budete potřebovat (na 4 - 6 porcí):
- 6 větších brambor
- 1 zelené kyselejší jablko
- 1 cibuli
- hrst kvítků podbělu
- šťávu z 1 citronu
- špetku soli
- špetku pepře
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíci bílého jogurtu
- 2 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
- 2-3 lžíce olivového oleje
Brambory uvařte ve slupce doměkka a ochlaďte je v ledové vodě, aby se dobře loupaly.
Zatímco se budou vařit brambory, vymačkejte si šťávu z citrónu, rozčtvrťte jablko a každý dílek nakrájejte na cca 2 mm tenké plátky. Polovinou citrónové šťávy zakápněte jablko, aby vám nezhnědlo. Na chuť by to sice nemělo vliv, ale nebylo by to zdaleka tak vzhledné!
Opláchněte a opatrně osušte kvítky podbělu.
Nasekejte na drobno cibuli.
A konečně připravte si dresink: Do uzavíratelné sklenice dejte majonézu, jogurt, dijonskou hořčici a zbytek citrónové šťávy. I kvůli struktuře dresinku nejraději používám dijonskou hořčici hrubozrnnou. Dále přilijte olivový olej a namelte trochu pepře. Sklenici uzavřete a důkladně protřepejte.
Vychladlé brambory oloupejte, podélně rozpulte a pokrájejte na plátky. Brambory lehce osolte.
V míse smíchejte brambory, cibuli a jablka, zalijte je dresinkem a opět promíchejte.
Salát je nejlepší trochu odleželý, aby brambory stačily nasáknout chuť dresinku.
Každou porci salátu ozdobte v misce nebo na talíři kvítky podbělu a servírujte s čerstvou bagetkou.
Báječný jarní den a dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat