pátek 1. dubna 2016

Bavorský bramborový salát v jarním kabátě


Když jsem loni vyzkoušela báječný bramborový salát s podbělem, měl velký úspěch. Znovu se potvrdilo, že v jednoduchosti je krása, že báječné jídlo lze připravit i s několika málo základními surovinami a že bylinky dokážou udělat i s banálním receptem divy.


Podběl chutná maličko nahořkle jako kapari, takže dodá pokrmům zajímavou chuť. A to ani nemluvím o tom, že díky jeho kvítkům ve tvaru malých sluníček budete mít na talíři prosluněné jaro, i když je venku třeba pod mrakem:-)

Co budete potřebovat (na 4 - 6 porcí):
  • 6 větších brambor
  • 1 zelené kyselejší jablko
  • 1 cibuli
  • hrst kvítků podbělu
  • šťávu z 1 citronu
  • špetku soli
  • špetku pepře
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíci bílého jogurtu
  • 2 lžíce hrubozrnné dijonské hořčice
  • 2-3 lžíce olivového oleje


Brambory uvařte ve slupce doměkka a ochlaďte je v ledové vodě, aby se dobře loupaly.

Zatímco se budou vařit brambory,  vymačkejte si šťávu z citrónu, rozčtvrťte jablko a každý dílek nakrájejte na cca 2 mm tenké plátky. Polovinou citrónové šťávy zakápněte jablko, aby vám nezhnědlo. Na chuť by to sice nemělo vliv, ale nebylo by to zdaleka tak vzhledné! 

Opláchněte a opatrně osušte kvítky podbělu.  

Nasekejte na drobno cibuli.


A konečně připravte si dresink: Do uzavíratelné sklenice dejte majonézu, jogurt, dijonskou hořčici a zbytek citrónové šťávy. I kvůli struktuře dresinku nejraději používám dijonskou hořčici hrubozrnnou. Dále přilijte olivový olej a namelte trochu pepře. Sklenici uzavřete a důkladně protřepejte.

Vychladlé brambory oloupejte, podélně rozpulte a pokrájejte na plátky. Brambory lehce osolte.

V míse smíchejte brambory, cibuli a jablka, zalijte je dresinkem a opět promíchejte.

Salát je nejlepší trochu odleželý, aby brambory stačily nasáknout chuť dresinku.

Každou porci salátu ozdobte v misce nebo na talíři kvítky podbělu a servírujte s čerstvou bagetkou.



Báječný jarní den a dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat