úterý 5. dubna 2016

Báječný salát s pečenou paprikou


 


Dívám se z okna na zahradu a mám pocit, že jaro už je opravdu definitivně tady. V truhlících se mi derou se vší vervou na svět sazeničky salátů a já už se moc těším, až se ty zatím útlé a nesmělé rostlinky pochlapí a nastane několikaměsíční báječné období, kdy bude stačit jen vyjít během vaření na terasu a utrhnout si pár čerstvých šťavnatých lístků...

Ale i když zatím musím pro salát na trh nebo do supermarketu, přesto už si i teď užívám všechnu tu jarní zelenou invazi v mojí kuchyni. Vyzkoušejte to se mnou!

Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • čtyři červené papriky
  • salát dle vaší chuti
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje na opečení paprik
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje na dresink
  • polévková lžíce balsamikového octa
  • sůl
  • pepř
  • cca 50 g parmezánu

Opláchněte a natrhejte lístky salátu. Salát můžete obměňovat podle vaší chuti, báječně se hodí třeba salát dubový, který s pečenou paprikou báječně ladí i barevně, ale můžete sáhnout i po salátu ledovém, hlávkovém či lollo biondo, lollo rosso. A nebo samozřejmě můžete jednotlivé druhy kombinovat. Nabízí se Vám tak téměř nekonečné množství salátových variací. 

Papriky podélně rozpulte a zbavte jadřince. Na pánvičce rozpalte olivový olej a položte na něj papriky. Nechte je z obou stran opéct cca 2 minuty. Nezalekněte se toho, pokud na povrchové straně trošku zčernají. 

Papriky přendejte na papírovou utěrku a nechte vsáknout přebytečný olej. Poté lehkým tahem ostrého nožíku sloupněte přichycenou slupku. Pokud její části zůstanou, nevadí to, odstraňte jen ty "nejčernější" části. Papriky nakrájejte na proužky, osolte, opepřete.


Promíchejte salát s pečenými papričkami. Můžete připravit každou porci zvlášť, ale vaříte-li pro rodinu, klidně salát připravte do velké mísy či keramického pekáčku, aby si každý naložil takovou porci, na jakou má chuť. 

Salát zakápněte olivovým olejem, balsamikem, dochuťte ho hrubě mletým červeným pepřem a solí a nakonec ozdobte hoblinkami parmezánu. 

Báječný den a Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat