Druhý bezinkový recept, který pro Vás mám, je od babičky Anči, i když během víkendové slavnosti na naší zahradě se ukázalo, že tenhle recept neomylně patří do rubriky Zapomenuté recepty (mnoha) našich babiček.
Zároveň jde ale o pokrm, který má i šmrnc evropské kuchyně. Svojí filosofií není kosmatice nepodobná obalovaným cuketovým květům, které jsou oblíbenou italskou delikatesou zejména v oblasti Toskánska.
Co budete potřebovat:
- 20 středně velkých bezinkových květenství (s dlouhou stopkou)
- 400 ml mléka
- 4 středně velká vejce
- 250 - 300 g hladké mouky 00
- špetku soli
na dresink:
- 150 ml bílého jogurtu
- čajovou lžičku olivového oleje
- čajovou lžičku dijonskéhořčice
- pár kapek citónové šťávy
- špetku soli
- kopr
- slunečnicový olej na smažení
V mléce rozšlehejte vejce a postupně přisypávejte mouku a vyšlehejte jemné těstíčko. Těstíčko by mělo mít konzistenci zhruba jako těsto palačinkové, ostatně až na cukr používáme stejné ingredience. Těstíčko osolte.
Omyjte bezinková květenství, abyste se zbavili případných hmyzáků, osušte je. Je důležité, abyste květenství trhali s delší stopkou.
Do hluboké pánve, mně se osvědčil např. klasický wok, nalijte slunečnicový olej a nechte ho rozpálit. Květenství popadněte za stopku a ponořte do těstíčka, pak přendejte do pánve. Jakmile začne kosmatice odspodu zlátnout, ustřihněte dlouhou stopku, tenčí stopičky můžete ponechat a kosmatici obracečkou otočte a dopečte z druhé strany.
Zatímco se budou kosmatice smažit, můžete si připravit dresink. Všechny ingredience vložte do uzavíratelné sklenice, důkladně je protřepejte a nakonec vmíchejte na jemno nasekaný kopr.
Kosmatici můžete podávat s vařeným bramborem, ale báječně si pochutnáte i na samotné kosmatici s dresinkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat