Ostružiny jsou pro mě jednoznačným favoritem posledních týdnů. Na víkend můžete vyzkoušet jednoduchý a přitom efektní koláč s pařížskou šlehačkou, která těstu dodá báječnou chuť!
Co budete potřebovat:
- 3 čerstvá vejce
- 150 g krupicového cukru
- 90 g másla
- 125 ml pařížské šlehačky (smetany na šlehání)
- 225 g polohrubé mouky
- špetku soli
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- máslo na vymazání
- mouka na vysypání formy
- 350 g čerstvých ostružin
Oddělte od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a žloutky utřete s cukrem a změklým máslem a nakonec vmíchejte pařížskou šlehačku.
Do mísy prosejte mouku, kypřící prášek a špetku soli, přidejte žloutkovou směs a silikonovou stěrkou zapracujte bílkový sníh. A nakonec do těsta přidejte omyté a osušené ostružiny. Nešetřete jimi!
Těsto vlijte do koláčové formy vymazané máslem a vysypané moukou, aby se koláč nepřichytil. Co se týče velikosti formy, můžete zvolit průměr od 18 do 28 cm podle toho, co máte doma a nebo jak vysoký koláč chcete mít.
Formu vložte do trouby předehřáté na 160 - 180°C a pečte asi 15 - 20 minut podle velikosti formy a tedy výšky těsta. Nejste-li si jistí, zda je koláč dostatečně propečený, proveďte test špejlí.
Formu vložte do trouby předehřáté na 160 - 180°C a pečte asi 15 - 20 minut podle velikosti formy a tedy výšky těsta. Nejste-li si jistí, zda je koláč dostatečně propečený, proveďte test špejlí.
Báječný srpnový víkend a dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat