Co se jídla týče, mám ráda rituály, zvyky a tradice, ať už v rodině nebo s přáteli. Jednou takovou tradicí je grilování u sousedů u příležitosti konce prázdnin. V posledních letech se ke grilování přidalo také promítání fotek z prázdninových cest.
Letos jsem na grilovací koncoprázdninovou party nachystala linecký koláč s ricottou a ostružinami, ale udělat si ho můžete samozřejmě kdykoliv (máte-li ostružiny), třeba o blížícím se víkendu.
Co budete potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g Hery
- 180 g moučkového cukru
- 6 polévkových lžic mléka
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- špetku čerstvé vanilky
- 400 g ricotty
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- cca 250 g čerstvých ostružin
- lístky máty
Mouku a cukr prosejte na vál, do dolíčku dejte kypřící prášek, mléko a nakonec nakrájejte na kousky změklou Heru. Chcete-li recept ještě o něco vylepšit, použijte namísto Hery máslo.
Těsto důkladně zpracujte rukama, až bude hedvábně jemné. Rozválejte ho na plát a přeneste do koláčové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Ideální je forma o průměru minimálně 24, ale lépe 28 cm. Z těsta vytvořte plát o výšce max 1 cm, protože během pečení vyběhne.
Pokud Vám těsto zbude, napečte si do zásoby pár lineckých košíčků. V dobře uzavřené nádobě Vám vydrží ve spíži klidně i měsíc a až přijde nečekaná návštěva, jen je rychle naplníte krémem a ovocem a bude za hvězdy!
Ale zpátky ke koláči. Šupněte ho do trouby předehřáté na 160°C a pečte asi 20 minut. Doba může být i kratší, takže koláč průběžně kontrolujte, jakmile začne jeho povrch zlátnout, je pravý čas ho z trouby vyndat.
Koláč nechte zcela vychladnout.
Zatím si připravte krém. Richotu našlehejte spolu s cukrem tak, aby měla krémovou a nadýchanou konzistenci.
Doporučuji koláč připravit a ozdobit krémem již večer před servírováním a uložit ho v chladu. Korpus si z krému vezme vlhkost a výsledek bude daleko křehčí.
Před podáváním dozdobte koláč lístky máty a pocukrujte moučkovým cukrem.
Užívejte báječný konec léta a pečte s láskou!
Žádné komentáře:
Okomentovat