čtvrtek 1. září 2016

Báječný linecký koláč s ricottou a ostružinami



Co se jídla týče, mám ráda rituály, zvyky a tradice, ať už v rodině nebo s přáteli. Jednou takovou tradicí je grilování u sousedů u příležitosti konce prázdnin. V posledních letech se ke grilování přidalo také promítání fotek z prázdninových cest.

Letos jsem na grilovací koncoprázdninovou party nachystala linecký koláč s ricottou a ostružinami, ale udělat si ho můžete samozřejmě kdykoliv (máte-li ostružiny), třeba o blížícím se víkendu.

Co budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • špetku čerstvé vanilky
  • 400 g ricotty
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • cca 250 g čerstvých ostružin
  • lístky máty

Mouku a cukr prosejte na vál, do dolíčku dejte kypřící prášek, mléko a nakonec nakrájejte na kousky změklou Heru. Chcete-li recept ještě o něco vylepšit, použijte namísto Hery máslo. 


Těsto důkladně zpracujte rukama, až bude hedvábně jemné. Rozválejte ho na plát a přeneste do koláčové formy vymazané tukem a vysypané moukou. Ideální je forma o průměru minimálně 24, ale lépe 28 cm. Z těsta vytvořte plát o výšce max 1 cm, protože během pečení vyběhne. 

Pokud Vám těsto zbude, napečte si do zásoby pár lineckých košíčků. V dobře uzavřené nádobě Vám vydrží ve spíži klidně i měsíc a až přijde nečekaná návštěva, jen je rychle naplníte krémem a ovocem a bude za hvězdy!


Ale zpátky ke koláči. Šupněte ho do trouby předehřáté na 160°C a pečte asi 20 minut. Doba může být i kratší, takže koláč průběžně kontrolujte, jakmile začne jeho povrch zlátnout, je pravý čas ho z trouby vyndat.

Koláč nechte zcela vychladnout.

Zatím si připravte krém. Richotu našlehejte spolu s cukrem tak, aby měla krémovou a nadýchanou konzistenci.

Povrch koláče potřete vydatnou vrstvou krému. Celý povrch pak poklaďte čerstvými ostružinami.

Doporučuji koláč připravit a ozdobit krémem již večer před servírováním a uložit ho v chladu. Korpus si z krému vezme vlhkost a výsledek bude daleko křehčí.

Před podáváním dozdobte koláč lístky máty a pocukrujte moučkovým cukrem. 


Užívejte báječný konec léta a pečte s láskou!

Žádné komentáře:

Okomentovat