Striktní pravidlo babi
Dáši znělo(bohužel už jí nemůžu říct, že měla pravdu a já jsem fakt úplně nepředstavitelně blbá), že na maliny a ostružiny se
chodí v holinách (a proč, když neprší?) a v teplácích (ale proč, když v nich
vypadám tak trapně?).
Kdybych byla poslouchala, tak jsem se nemusela vrátit domů sice s košem ostružin, ale
taky s natrženým rtem, lýtky plnými trní a pošramoceným sebevědomím...a taky
bych při mytí nebyla tak zaskočená tím, že zdaleka ne všechny rudé
skvrny na mých končetinách jsou od rozmačkaných ostružin, ale že některé jsou
i od krve, no vlastně většina.
Takže až půjdete na ostružiny - tepláky a holiny!!! A teď se můžete se mnou pustit do jednoho báječného ostružinového moučníku.
Co budete potřebovat:
- 3 čerstvá vejce
- 150 g krupicového cukru
- 90 g másla
- 125 ml pařížské šlehačky (smetany na šlehání)
- 225 g polohrubé mouky
- špetku soli
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- máslo na vymazání formiček
- trocha mouky na vysypání formiček
- 250 – 300 g čerstvých ostružin
- Jeden menší pomeranč
- 10 g hořké čokolády čokolády
- formičky na bábovičky
Oddělte od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a žloutky utřete s cukrem, přidejte k nim máslo a utřete vše do pěny a nakonec vmíchejte pařížskou šlehačku.
Do mísy prosejte mouku, aby nedělala hrudky, přidejte kypřící prášek a špetku soli. Nejprve vmíchejte žloutkovou směs a nakonec velmi jemně, nejlépe silikonovou stěrkou zapracujte bílkový sníh.
Nastrouhejte na hrubo hořkou čokoládu.
Oloupaný pomeranč rozdělte na jednotlivé dílky, nařízněte je a zbavte i tenké bílé slupičky. Poté každý měsíček pomeranče nakrájejte ještě na menší kousky, cca 4 - 5.
Vymažte si bábovičky máslem a důkladně vysypte moukou, aby se těsto při pečení nepřichytávalo a bábovičky šly dobře vyklopit.
Do těsta s citem vmíchejte čokoládové vločky, omyté a osušené ostružiny a kousky pomeranče.
Bábovičky vložte do trouby předehřáté na 160 - 180°C a pečte asi 12 minut. Nejste-li si jistí dobou pečení, proveďte test párátkem, pokud se na něj těsto nepřilípává, je hotovo.
Bábovičky nechte úplně vychladnout, poté je vyklopte a podávejte pocukrované moučkovým cukrem.
Pokud jste postupovali správně, těsto bude lehké a nadýchané a pařížská šlehačka, čokoláda, ostružiny a pomeranč vytvoří velmi zajímavý a lahodný koktejl chutí a vůní. A celkově to bude báječné, jak jinak!
Báječný konec léta a Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat