středa 24. srpna 2016

Báječné čokoládové bochánky s ostružinami a pomerančem



Striktní pravidlo babi Dáši znělo(bohužel už jí nemůžu říct, že měla pravdu a já jsem fakt úplně nepředstavitelně blbá), že na maliny a ostružiny se chodí v holinách (a proč, když neprší?) a v teplácích (ale proč, když v nich vypadám tak trapně?).
Kdybych byla poslouchala, tak jsem se nemusela vrátit domů sice s košem ostružin, ale taky s natrženým rtem, lýtky plnými trní a pošramoceným sebevědomím...a taky bych při mytí nebyla tak zaskočená tím, že zdaleka ne všechny rudé skvrny na mých končetinách jsou od rozmačkaných ostružin, ale že některé jsou i od krve, no vlastně většina.

Takže až půjdete na ostružiny - tepláky a holiny!!! A teď se můžete se mnou pustit do jednoho báječného ostružinového moučníku.



Co budete potřebovat:

  • 3 čerstvá vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 90 g másla
  • 125 ml pařížské šlehačky (smetany na šlehání)
  • 225 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formiček
  • trocha mouky na vysypání formiček
  • 250 – 300 g čerstvých ostružin
  • Jeden menší pomeranč
  • 10 g hořké čokolády čokolády
  • formičky na bábovičky

Oddělte od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a žloutky utřete s cukrem, přidejte k nim máslo a utřete vše do pěny a nakonec vmíchejte pařížskou šlehačku. 

Do mísy prosejte mouku, aby nedělala hrudky, přidejte kypřící prášek a špetku soli. Nejprve vmíchejte žloutkovou směs a nakonec velmi jemně, nejlépe silikonovou stěrkou zapracujte bílkový sníh.

Nastrouhejte na hrubo hořkou čokoládu.

Oloupaný pomeranč rozdělte na jednotlivé dílky, nařízněte je a zbavte i tenké bílé slupičky. Poté každý měsíček pomeranče nakrájejte ještě na menší kousky, cca 4 - 5.


Vymažte si bábovičky máslem a důkladně vysypte moukou, aby se těsto při pečení nepřichytávalo a bábovičky šly dobře vyklopit.

Do těsta s citem vmíchejte čokoládové vločky, omyté a osušené ostružiny a kousky pomeranče.

Bábovičky vložte do trouby předehřáté na 160 - 180°C a pečte asi 12 minut. Nejste-li si jistí dobou pečení, proveďte test párátkem, pokud se na něj těsto nepřilípává, je hotovo.

Bábovičky nechte úplně vychladnout, poté je vyklopte a podávejte pocukrované moučkovým cukrem.

Pokud jste postupovali správně, těsto bude lehké a nadýchané a pařížská šlehačka, čokoláda, ostružiny a pomeranč vytvoří velmi zajímavý a lahodný koktejl chutí a vůní. A celkově to bude báječné, jak jinak!


Báječný konec léta a Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat