středa 17. srpna 2016

Báječná houbová smaženice



Smaženice se u nás dělala vždycky, když jsme neměli při houbařské výpravě tak úplně štěstí. Do houbovky (myšleno omáčky) do té patří jedině pravé hříbky, maximálně ty nejkrásnější poddubáčky, to je jasné jako facka, ale když se přihodilo, že jsme donesli domů v košíku jen poddubáky, babky, klouzky a lišky, tak se buď nasušily na zimu do polévky, přidaly do bramboračky a nebo byla báječná smaženice. 

Mimochodem někde se jí prý taky říká praženice.

Co budete potřebovat:
  • 300 g čerstvých hub
  • menší cibuli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžíce másla
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • hrst lístků bazalky
  • chléb



S gramáží je to v případě smaženice těžké, protože pro čerstvé houby, marná sláva, si do supermarketu neskočíte, takže jste tak trochu vydáni na milost Matce přírodě a taky svému ostřížímu zraku. V každém případě houby očistěte a nakrájejte na plátky.

Na drobno nakrájejte cibulku a bazalku.


V pánvi rozehřejte olivový olej a na něm začněte smažit cibulku. Když zesklovatí, přidejte houby a za občasného míchání nechte restovat tak, aby změkly a lehce se osmahly, opepřete je a poté přidejte máslo a jakmile se rozpustí, tak i rozšlehaná vajíčka. Úplně na závěr smaženici osolte a vmíchejte nasekanou bazalku.

Na chatě se ke smaženici jedl chleba z pojízdné prodejny (později nadýchaný kváskový chleba) namazaný vrstvou másla - vážně nevím, jak jsme mohly být při téhle stravě s bráchou tak hubené děti, ostatně jemu to celkem nespravedlivě vydrželo dodneška. A pilo se samozřejmě mléko. 

I když je smaženice taková česká specialitka, můžete jí dodat trochu francouzského rustikálního šmrncu, když lehce ogrilujete plátky kořenového chleba, zakápnete je olivovým olejem, navrch naložíte smaženici a ozdobíte lístkem bazalky. Se skleničkou bílého vína to bude báječný předkrm nebo lehká večeře a la Provence.


Báječné léto a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat