Ptáte, proč by peruánská kuchyně měla vzbuzovat Váš zájem? Jednak proto, že staví na nezměrné škále ingrediencí, pracuje s pestrou směsicí surovin, které jsou dány širokou biodiverzitou téhle krásné země - od moře, přes hory až po amazonský prales.
|
Poušť Vás ohromí, ale ta samozřejmě není zdrojem potravy, to doplňuji jen tak pro pořádek |
|
Moře, které se táhne po celé délce západního pobřeží Peru je naopak bohatým zdrojem surovin |
|
Ačkoliv v kapitole o tom, co v peru pít, jsme si už řekli, že nás zmlsané Evropany místní víno nenadchne, pěstovat se tu pěstuje |
|
Široké pastviny náhorní planiny Altiplano jsou plné lamích stád |
|
Hory a slunná úbočí s pastvinami a s terasami, kde peruánci pěstují rozmanité plodiny |
|
Ačkoliv tady by se Vám mohlo zdát, že je to podobné jako s neúrodnou pouští, v podhůří a horách rostou kaktusy a agáve, které k peruánské kuchyni neodmyslitelně patří |
|
Nádherná jezera jsou plná ryb |
|
Na pastvinách rozsáhlé náhorní plošiny potkáte nejen lamí stáda, ale samozřejmě i krávy |
|
A prales, to je kapitola sama pro sebe! |
Druhým důvodem, proč je peruánská kuchyně tak pestrá a proč by Vás mohla nadchnout stejně jako mě, je vliv řady dalších národních kuchyní, který se zde projevil, což vyplývá z historie Peru.
Původní tzv. Andeánskou kuchyni(kuchyně původních indiánů z And) ovlivnila kuchyně středomořská - španělská a později italská a francouzská či kreolská. Španělé sem v období konquisty v 16. století přivezli kuchyni, která v sobě snoubí prvky kuchyně Iberského poloostrova s maorskými(katolicizovaní muslimové) prvky severoafrické kuchyně. Od svého osamostatnění se zpod španělské nadvlády v roce 1821 začala peruánská kuchyně nasávat zejména vlivy asijské díky silným přistěhovaleckým vlnám z Číny a z Japonska (mimochodem japonského původu byl i jeden z peruánských prezidentů a právě nyní o prezidentský post usiluje jeho dcera). A konečně je v Peru patrný i vliv kuchyně italské a francouzské.
Samostatnou kapitolou jsou nápoje, o kterých už jsme na stránkách Katčiny báječné kuchyně psala. Samotnou peruánskou kuchyni bychom pak mohli rozdělit do čtyř oblastí, každé velmi specifické: plody moře, pobřežní kuchyně, andská kuchyně a kuchyně deštného pralesa.
Žádné komentáře:
Okomentovat