Tyhle kořenky od kamarádky Jíti jsou z NYC a k servírování burgerů si prostě neumím představit báječnější |
Procházela jsem poslední recepty
a uvědomila si, že už dlouho nebylo na pořadu dne maso. Navíc dnes přijede z Prahy
Zuzanka, vyčerpaná praxí u koní, a vzhledem k tomu, že
obě pilně cvičíme s Jillian, tak si jisto jistě zasloužíme nějakou tu mas(t)nou
odměnu! Chvilku jsem váhala mezi steakem a hamburgerem… a protože u řezníka měli báječné mleté maso z anguse, tak se dnešním vítězem staly burgery, domácí bramborové hranolky a na odlehčení dva saláty – klasický zeleninový míchaný
a zelený salát s granátovým jablkem.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
Na burgery:
- 500-600 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- polévkovou lžíci mléka
- sůl
- pepř
- špetku chilli
- červenou cibuli
- polévkovou lžíci worchestru
- snítku tymiánu
- olivový olej
- 2 plátky sýra podle vaší chuti a obliby
- 2 plátky slaniny
- hořčici/kečup nebo majonézu
- 2 burgerové bulky
- máslo
- čerstvý salát
- 2 rajčata
- papriku žlutou
Na domácí hranolky:
- 300 - 400 g brambor
- olivový olej
- sůl
- pepř
- kornouty z pečícího papíru na servírování
Na saláty:
- čerstvé saláty dle vlastní chuti
- granátové jablko
- 50 g krémového kozího sýra
- balsamikový krém se šťávou z granátového jablka
- balsamikový ocet
- olivový olej extra virgin
- sůl
- pepř
Začněme s přípravou masa na
burgery. Nejspíš se budu opakovat, ale základem dobrého jídla jsou vždycky kvalitní suroviny. Obvykle na burgery kupujeme mleté maso na Plzeňských farmářských trzích, buď u pana Švece z farmy ZEFA, na kterého už jsem tady
bezpochyby chválu pěla, anebo ve stánku Angus farm. Můžete namítnout, že maso je prostě maso, ale pečlivý výběr kvalitního masa
povýší burgery na božskou manu, na mou duši!
Maso vložte
do nerezové mísy. Do důlku rozklepněte celé větší slepičí vejce, přidejte polévkovou
lžíci mléka, na drobno nasekanou cibulku, osolte, opepřete, přidejte
podle chuti chilli, lžíci worcesterské omáčky a lístky z jedné snítky tymiánu. A teď přichází moje oblíbená část přípravy: Ponořte ruce
do masa a pěkně všechny přísady promíchejte, až se spojí v jeden velký voňavý masový knedlík, a nechte chvíli
odpočinout v lednici.
Brambory omyjte, osušte a
rozkrájejte podélně na osminky. Na plech šplíchněte olivový olej, rozprostřete brambory
a šup s plechem do trouby předehřáté na 150 – 200°C. Nechte péct doměkka.
Připravte si vše ostatní:
- Burgerové bulky rozkrojte na půl.
- Cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
- Jedno rajče a půl papriky (nejlépe žluté kvůli barevné koncepci;-)) nakrájejte na kolečka, to přijde do burgeru, zbývající rajčata na osminky a druhou půlku papriky na kostičky, ty přijdou do salátu.
- Vydlabejte a očistěte zrníčka granátového jablíčka.
- Salát operte pod tekoucí studenou vodou, opatrně, ale pečlivě ho osušte, ať se křehké lístky nepolámou. Dva až čtyři listy dejte stranou na ozdobu burgeru, zbytek natrhejte na salát.
Než se vrhneme na pečení masa,
připravíme si saláty, aby se v zálivkách mohly pěkně macerovat. V první
míse promíchejte polovinu natrhaných salátových listů, osminky rajčat, kostičky
papriky. Na zálivku smíchejte dvě lžíce olivového oleje (extra panenského), 1
lžíci balsamikového octa, sůl, pepř a nalijte na salát. Jednotlivé ingerdience promíchejte
a nechte salát odpočívat v lednici.
Na druhý salát promíchejte natrhané salátové listy, kuličky granátového jablka (množství ponechám na Vaší chuti a uvážení) a kousky kozího sýra. My jsme si obzvláště oblíbili kozí sýr s medem, který se se sladkým granátovým jablkem báječně doplňuje. Salát zakápněte zálivkou ze dvou lžic olivového oleje, jedné polévkové lžíce balsamikového krému se šťávou z granátového jablka, špetky soli a špetky na hrubo namletého pepře tří barev. A šup se salátem do lednice.
Zatímco bramborové hranolky už
pomalu zlátnou, na pánvi si rozpalte olivový olej a z masové směsi
vytvarujte dva pěkné burgery. Jakmile začne olej sotva slyšitelně praskat,
vložte oba burgery na pánev. K nim přidejte plátky slaniny a maso i
slaninu z obou stran pečlivě opečte. Pokud si nejste jistí, zda už jsou
hamburgery i uvnitř pěkně hotové, zkuste do nich píchnout vidličkou či opékací
jehlou. V krajním případě můžete zkusit burger uprostřed natrhnout dvěma vidličkami. Maso by mělo být uprostřed šťavnaté, lehoulince
růžové.
Obě rozkrojené bulky vložte na
minutku do trouby na pečící mřížku. Cílem je, aby se ohřály a zezlátly.
Vyndejte je z trouby. Na
spodní část bulky namázněte jiskřičku
másla, aby se srovnala křupavá krustička, položte plátek salátu, kolečka cibule,
na cibulové lůžko položte burger, ten před uložením osušte papírovou utěrkou.
Na burger přijde lžíce hořčice, kečupu nebo majonézy podle Vaší chuti, rajče
nebo paprika, plátek slaniny, plátek sýra, list salátu a navrch přiklopte
druhou půlkou bulky.
Bramborové hranolky posolte,
opepřete a servírujte. Když je zabalíte do kornoutu z pečícího papíru,
odsaje případný přebytečný olej.
Na stůl dejte saláty z lednice
a můžete se do toho pustit. Mimochodem s burgery se to má jako s typickým
českými chlebíčky, podle mě se nedají jíst úplně způsobně.
Na prvním rande či večeři s obchodním partnerem bych si je tedy asi nedala, ale jinak se po nich můžu utlouct! A to je prostě... Báječné!
Na prvním rande či večeři s obchodním partnerem bych si je tedy asi nedala, ale jinak se po nich můžu utlouct! A to je prostě... Báječné!
Žádné komentáře:
Okomentovat