Pokud rádi vaříte ze sezónních surovin a/nebo pokud hledáte zdravější přílohu například ke kančímu ragú, vepřové pečeni, pečené drůbeži nebo mnoha jiným masovým pokrmům, budete touhle zeleninkou nadšení. Na původní recept jsem narazila bezpochyby v nějakém časopise a postupem času jsem si vytvořila svoji vlastní verzi. A to můžete udělat i Vy, zeleninu můžete obměňovat podle ročního období, podle toho, jak je zásobovaný Váš zelinář, podle aktuální nabídky na Vašem farmářském trhu a hlavně podle Vaší vlastní chuti.
Co budete potřebovat (na cca 4 - 6 porcí):
- 3-4 větší mrkve
- bulva celeru
- 2-3 větší petržele
- 2 větší topinambury
- palice česneku
- bulva fenyklu
- 4 šalotky nebo 1 středně velká červená cibule
- 100 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
- 100 ml balsamikového octa
- 1 polévková lžíce třtinového cukru
- hrst tymiánu
- alobal
Veškerou zeleninu očistěte. Mrkev a petržel nakrájejte podélně na čtvrtiny a každý kousek pak ještě po šířce překrojte. Topinambury (sladké brambory) a celer pokrájejte na kostky o něco menší než kousky mrkve a petržele. Cibuli/šalotky a fenykl nakrájejte na osminy. Oddělte stroužky česneku, ale jednotlivé stroužky už neloupejte.
Vložte zeleninu do pekáče či keramické zapékací mísy vyložené pečícím papírem. V misce smíchejte olivový olej, balsamikový ocet, trochu pepře, tymián a třtinový cukr. Zalite nálevem zeleninu v pekáči.
Pekáč přetáhněte alobalem a nechte asi hodinu odpočívat v lednici, aby zelenina nasála zálivku.
Po hodince zeleninu promíchejte a vložte pekáč přikrytý alobalem do trouby předehřáté na 200°C. Pečte asi půl až tři čtvrtě hodiny. Poté odstraňte alobal, zeleninu osolte hrubozrnnou solí a nechte dopéct. Bude to trvat asi 20-30 minut podle toho, jak velké jsou kousky zeleniny. V této fázi je nejlepší zvolit modus pečení zespodu a grilování svrchu. Balsamikový ocet obsažený v zálivce zkaramelizuje a dodá zelenině báječnou chuť!
Po hodince zeleninu promíchejte a vložte pekáč přikrytý alobalem do trouby předehřáté na 200°C. Pečte asi půl až tři čtvrtě hodiny. Poté odstraňte alobal, zeleninu osolte hrubozrnnou solí a nechte dopéct. Bude to trvat asi 20-30 minut podle toho, jak velké jsou kousky zeleniny. V této fázi je nejlepší zvolit modus pečení zespodu a grilování svrchu. Balsamikový ocet obsažený v zálivce zkaramelizuje a dodá zelenině báječnou chuť!
Hotovou zeleninu můžete servírovat v jednotlivých porcích k masu na talíři nebo ji postavit přímo v pekáči či zapékací míse na stůl, aby si každý naložil podle vlastní chuti. Jen pozor, aby se Vaši hosté o poslední kousky nepoprali:-).
Dobrou zdravou chuť!
Dobrou zdravou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat