Údolí Val di Fiemme najdete nedaleko Bolzana v severní části Itálie. Pro oblast je nejen kulinárně určující, že se nachází na rakousko-italském pomezí, takže se zde velmi příjemně propojují vlivy obou národních kuchyní. Za lyžařskými zážitky sem jezdíme už řadu let a tak jsme měli možnost vyzkoušet z místní kuchyně opravdu ledacos. A good-life hotel Zirm, kde pravidelně nacházíme útočiště, je svojí kuchyní vyhlášený. Zdejšímu kuchaři rozhodně vděčím za to, že mě naučil jíst jehněčí a skopové nebo že probudil moji lásku k artyčokům. Navíc místní personál také dobře ví, že nejde jen o to, CO servíruje, ale i JAK to činí:-).
Možná si řeknete: "Ryba z ubrousku? Taková blbost!" Ale věřte, že taková blbost dělá opravdu spokojené stolovníky! |
Jednou, jednou se to taky takhle naučím, zatím jsem ráda, že umím složit Večerníčkovu čepici a skládačku Nebe, peklo, ráj... |
Ať už ale budete při svém lyžařském výletě do téhle oblasti bydlet kdekoliv, tady je pár tipů, čím si udělat radost. Obvykle snažím, aby moje fotografie byly pěkné na oko, v tomhle případě zkuste být k jejich kvalitě shovívaví, fotit na mobil znamená vždycky určité omezení.
Chcete-li se na sjezdovce zahřát, můžete si samozřejmě dát i horký čaj, ale jste-li v severní Itálii, pak rozhodně musíte vyzkoušet tři energetické zabijáky: Lumbumba, nápoj zvaný Cioccolata Super Confusa a moje nejoblíbenější Bombardino. Zejména Bombardino si můžete koupit už jako namíchanou směs ve většině místních obchodů a doma už pak jen stačí si směs ohřát a dodat navrch čepici šlehané smetany, vyzkoušela jsem to. Ale ačkoliv chuť byla bezpochyby ta "pravá", Bombardino chutná vždycky nejlépe na sjezdovce!
Pod názvem Lumbumba se schovává čokoláda, rum a šlehaná smetana. |
I ve Val di Fiemme ochutnáte klasické lasagne s rajčatovo masovým ragů zvané lasagne alla bolognese. Pokud chcete vyzkoušet něco méně tradičního, můj tip jsou plněné ravioly.
Letošním úlovkem byly rozhodně ravioly plněné kozím sýrem s parmskou šunkou a bylinkami. Parmská šunka byla nejen v náplni z čerstvého kozího sýra, ale několik lehce orestovaných plátků šunky vytvořilo růžičku uprostřed talíře. Parmazán a přepuštěné máslo už byli jen poslední kapkou v tomhle moři chutí.
Doporučení si zaslouží i tzv. tyrolské prkénko. Tedy výběr místních uzenin a sýrů. Chalupu od chalupy se liší podle toho, od jakého sedláka hospodský objednává, ale vždycky zažijete koncert chutí a vůní.
A na závěr se dostávám ke sladkostem. Absolutní klasika rakousko-italského pomezí je jablečný štrůdl. I ten se chalupu od chalupy liší, někde používají těsto listové,jinde máslové nebo odpalované, někde jablka strouhají, jinde čtvrtí, někde servírují se šlehanou smetanou, jinde s vanilkovým krémem, někde s obojím, ale vždycky, vždycky je to lahoda.
A pro ty, co požadují nějaké ty inovace, vyzkoušejte dortík z odpalovaného těsta, vypadá jako velký nadýchaný mráček plný šlehané smetany a vanilkové pěny, je pokapaný horkou čokoládou a po jeho konzumaci budete mít pocit, že jste v cukrářském nebi.
A sladkého do třetice: Jablka v županu s vanilkovým krémem. I z téhle fotky je jasné, že dobří kuchaři nic nešidí a když je krém vanilkový, je v něm skutečně vanilka a nikoliv tresť nebo vanilkový cukr.
|
Dobrou chuť a Skol!
Žádné komentáře:
Okomentovat