středa 15. března 2017

Francouzský cibulový koláč



Slané koláče tzv. quiche jsou nedílnou součástí francouzské kuchyně. Jsou snadné na přípravu, základem je použití kvalitních surovin, díky kterým i s málem dosáhnete báječného výsledku. Dnes recept na ten cibulový, který se perfektně hodí i v postním čase.

Co budete potřebovat:
  • 500 g hladké mouky
    250 g másla
    7 vajec
    50 ml vody
    špetku soli
    nebo
  • balíček listového těsta
  • 3 vejde
  • 300 ml smetany (30% tuku)
  • 4 červené cibule
  • olivový olej (v tomto případě jsem použila domácí s rozmarýnem)
  • polévkovou lžíci balsamikového krému
  • polévkovou lžíci javorového sirupu
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • rozmarýn a tymián

Pokud nechcete ztrácet v kuchyni příliš času a chcete si usnadnit práci, bez obav sáhněte po kupovaném listovém či křehkém těstě.

V případě, že nechcete nic "ošidit", tak smíchejte na válu prosetou hladkou mouku, máslo nasekané na vločky, vejce, sůl a vodu a rukama zpracujte vláčné těsto. Nevýhodou v tomto případě je, že těsto by mělo před pečením alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.

Koláčovou formu o průměru cca 24 cm vyložte pečícím papíre. Těsto rozválejte a přeneste do formy. Vystřihněte z pečícího papíru kolečko o průměru 24 cm, položte ho na těsto a na to pak vsypte fazole či hrách a dejte péct na cca 10 minut do trouby předehřáté na 200 C.


Mezitím si v pánvi na oleji orestujte červenou cibuli. Osobně preferuji krájet cibuli na jemnější kostičky (cca 0,5 cm), ale záleží na vás a vaší chuti, je možné cibuli nakrájet i  na půlměsíčky nebo dokonce celá kolečka. Když cibule zesklovatí, přidejte lžíci balsamikového krému (já použila balsamikový krém Kalamata s pomerančem) a lžíci javorového sirupu. Díky těmto dvěma ingrediencím cibulka zkaramelizuje a získá báječnou chuť. Nakonec přidejte sůl, špetku rozmarýnu a tymiánu, promíchejte a stáhněte z plotny.

V misce si vidličkou ušlehejte 3 celá vejce a smetanu.

Sýr s modrou plísní nastrouhejte na struhadle s velkými oky a polovinu vmíchejte k vejci a smetaně.


Předpečené těsto vyndejte z trouby, sejměte fazole a papír (nezapomeňte, že fazole si můžete pro stejné účely ponechat zase na příště, plní pouze úlohu zátěže, aby se Vám těsto nevyfouklo).

Na předpečený kolář rozprostřete cibuli a zalijte směsí vajec, smetany a sýra. Vraťte formu zpět do trouby a pečte dalších 15 minut. Nakonec přidejte zbytek strouhaného sýra a můžete přidat i zbylou snítku tymiánu, máte-li čerstvý a nechte dopéct cca 5 - 10 minut.


Koláč podávejte horký se skleničkou suchého bílého vína a dětem nebo během půstu se skleničkou mléka. Bude to báječná dobrota!
!

Žádné komentáře:

Okomentovat