pátek 3. března 2017

Báječné rizoto s hráškem a houbami



Rizota patří rozhodně mezi moje oblíbená jídla. Vedle jejich báječné chuti k tomu přispívá i fakt, že jsou snadná, rychle hotová a že nabízejí širokou škálu možností. 

Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • g rýže

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • středně velkou cibuli
  • g hrášku
  • g hub
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 4 snítky rozmarýnu

Rýži propláchněte studenou vodou. Do kastrolu dejte 2 polévkové lžíce olivového oleje, rozehřejte ho a přidejte rýži. Za stálého míchání nechte rýži zesklovatět a poté ji zalijte zeleninovým vývarem. Pokud nemáte zeleninový vývar, použijte čistou vodu (žádná zbytečná dochucovadla). Přidejte sůl. Rýži uvařte al dente (tedy na skus).

Mezitím si nakrájejte houby na plátky. Já použila tmavé žampiony s drobnými hlavičkami. Pokud byste chtěli použít houby sušené, které jste si v létě nasbírali, doporučuji je nejprve na chvíli namočit.

Cibulku nakrájejte na drobno.

V kastrolu nebo třeba ve woku rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje a nechte na něm zesklovatět cibulku, přidejte hrášek a houby a vše dobře promíchejte. Teď je čas na máslo, nechte ho pěkně prolnout s ostatními surovinami, přisypte uvařenou rýži, vše zamíchejte vařečkou, zalijte sklenkou suchého bílého vína. A na závěr přijde pepř a pár lístků rozmarýnu, které vše chuťově završí. Za občasného míchání počkejte, až si rýže natáhne víno a můžete podávat.


Báječný den a dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat