Před čtyřmi lety jsem vysadila na
zahradě „svůj“ medvědí česnek s ujištěním od zahradníka, že „se strašně rozroste“. Postupně
se moje tři sazeničky opravdu rozrůstají, přesto sklizeň zatím stále na velké
kuchařské počiny není. Před Velikonocemi jsem ale dostala svazeček medvědího
česneku od kolegyně. A tak naše svátky byly ve znamení „medvěda“. Recept na
paštiku s medvědím česnekem se ale hodí nejen o Velikonocích.
Co budete potřebovat:
·
500g kuřecích jater
·
200g másla + cca 50g másla na zalití
·
1 středně velkou cibuli
·
3 - 4 polévkové lžíce smetany (min 33%)
·
50 ml calvadosu
·
Sůl
·
Pepř
·
Svazeček listů medvědího česneku (alespoň 20 listů)
·
Pár lístků libečku
·
Pár lístků bazalky
Drůbeží játra pečlivě odblaňte, nakrájejte
je na menší kousky. Cibulku nakrájejte na drobno. Rozehřejte lžíci másla
v hlubší pánvi, osmahněte cibulku, když zezlátne, přidejte játra a
společně za občasného míchání restujte. Játra by měla být na povrchu
zlatohnědá, ale uvnitř stále trošku narůžovělá, ale ne krvavá. Krátce před tím,
než budou játra hotová, zalijte je panákem calvadosu a nechte, aby do sebe alkohol
natáhla. Místo calvadosu je možné použít např. gin, pak doporučuji namísto libečku
přidat spíše tymián, nebo portské. S ginem se bude obzvlášť hodit jako
součást zvěřinového menu, s portským získá jemnější a více kořeněnou chuť.
Játrovou směs přeložte do mixéru a spolu
s vločkami másla (200g – bez polévkové lžíce, kterou jste užili na
osmahnutí cibulky) a smetanou rozmixujte na jemnou kaši. Směs osolte, opepřete
a vmíchejte nasekaný medvědí česnek, trochu libečku a bazalky. Část bylinek si
ponechte stranou na máslovou zálivku a na ozdobu.
Směs vlijte do keramické či kameninové
zapékací misky, povrch uhlaďte kuchyňskou.
Rozpusťte máslo (50g), vmíchejte do něj
zbylé čerstvé bylinky a nalijte máslovou směs rovnoměrně na povrch paštiky.
Máslo dodá paštice jemnou chuť a díky máslovému přelivu nebude paštika na
povrchu okorávat, i když v naší lednici k žádnému okorávání nedostane příležitost.
Mísu uložte do lednice a nechte ztuhnout ideálně přes noc.
Paštiku servírujte s plátky opečené
bagetky nebo s čerstvým chlebem.
Malý tip na závěr:
Pokud chystáte sváteční menu a paštiku
budete podávat jako předkrm, použijte větší nádobu tak, aby vrstva paštiky byla
nižší (cca 2-3 cm). Vykrajovací formičkou na cukroví tvořte kolečka a každou
porci zaviňte do šálky z listu medvědího česneku a ozdobte snítkou čerstvé
bazalky a/nebo drobným kvítkem.
Užívejte báječné, voňavé jaro!
Žádné komentáře:
Okomentovat