Advent jsme u nás doma přivítali s tímhle báječným, kořeněným, voňavým a vláčným "polínkem". Ale nikde není psáno, že si s ním nemůžete zpříjemnit kterýkoliv den probíhajícího Adventu nebo že by nebyl dost slavnostní na štědrovečerní stůl.
Co budete potřebovat:
- 85 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 čajovou lžičku kypřícího prášku
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného hřebíčku
- špetku kardamonu
- špetku soli
- jeden vanilkový lusk
- 160 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 140 g nahrubo nasekaných ořechů vlašských ořechů
- 125 g mrkve
- jedno středně velké jablko (Rubín např.)
- hrst rozinek
- panáka brandy
- citrónový džem
- cca 300 g marcipánu
- potravinářské barvy - zelenou a červenou
Do mísy prosejte hladkou mouku, krupicový cukr, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a koření. Vanilkový lusk rozpulte, vyškrábněte špičkou nože zrníčka a přidejte do těsta.
V samostatné misce prošlehejte vejce a postupně přilévejte olej a důkladně šlehejte. Přilijte do sypké směsi a promíchejte.
V samostatné misce prošlehejte vejce a postupně přilévejte olej a důkladně šlehejte. Přilijte do sypké směsi a promíchejte.
Rozinky a ořechy naložte do alkoholu. Ideální je brandy, ale nic nezkazíte ani rumem či madeirou.
Nastrouhejte si mrkev a jablko na struhadle s jemnými oky a obojí přidejte do těsta. Nakonec zapracujte ořechy a rozinky naložené v alkoholu.
Nastrouhejte si mrkev a jablko na struhadle s jemnými oky a obojí přidejte do těsta. Nakonec zapracujte ořechy a rozinky naložené v alkoholu.
Formu, mě se skvěle osvědčil tzv. srnčí hřbet, vystříkejte olejem z rozprašovače nebo vytřete Herou a vysypte hladkou moukou. Těsto přelijte do formy, uhlaďte povrch a dejte do trouby předehřáté na cca 180 - 200°C péct cca 45 minut. Nejste-li si jistí, proveďte test špejlí, zda je dort rovnoměrně upečený.
Dort vyndejte z trouby a nechte dojít. Když je dort zcela vychladlý, vyklopte ho z formy a povrch potřete citrónovým želé.
Přírodní (či bílý) marcipán vyválejte na pocukrovaném válu na plát cca o tloušťce 2 - 3 mm. Ten přeneste na dort a pečlivě uhlaďte. Pokud použijete jako formu srnčí hřbet, i pod marcipánovým šálem pěkně vynikne jeho žebrování.
Marcipán, který přesahuje okrojte tak, aby měl přesah cca 1 - 1,5 cm a okraje pečlivě zahrňte pod spodní hranu dortíku, polínka. Zbývající kousky marcipánu obarvěte potravinářským barvivem na zeleno a na červeno. Při barvení postupujte dle návodu u konkrétních barev. Sama nejraději používám barviva gelová, která jsou sice dražší, ale získáte snadněji jednolitý odstín.
Ze zeleného marcipánu vykrájejte nožem či formičkou lístky cesmíny a z červeného vyválejte cesmínové bobulky. Tupou stranou nože můžete naznačit na povrchu bobulí křížek. Podle vlastního vkusu a citu naaranžujte lísty a bobulky na povrch marcipánem potaženého dortu.
Tak pěkný voňavý čas adventní!
Žádné komentáře:
Okomentovat