pátek 11. prosince 2015

Kořeněný a voňavý vánoční dortík



Advent jsme u nás doma přivítali s tímhle báječným, kořeněným, voňavým a vláčným "polínkem". Ale nikde není psáno, že si s ním nemůžete zpříjemnit kterýkoliv den probíhajícího Adventu nebo že by nebyl dost slavnostní na štědrovečerní stůl.


Co budete potřebovat:
  • 85 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 čajovou lžičku kypřícího prášku
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky drceného hřebíčku
  • špetku kardamonu
  • špetku soli 
  • jeden vanilkový lusk 
  • 160 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 140 g nahrubo nasekaných  ořechů vlašských ořechů
  • 125 g mrkve
  • jedno středně velké jablko (Rubín např.) 
  • hrst rozinek
  • panáka brandy
  • citrónový džem
  • cca 300 g marcipánu
  • potravinářské barvy - zelenou a červenou

Do mísy prosejte hladkou mouku, krupicový cukr, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a koření. Vanilkový lusk rozpulte, vyškrábněte špičkou nože zrníčka a přidejte do těsta. 

V samostatné misce prošlehejte vejce a postupně přilévejte olej a důkladně šlehejte. Přilijte do sypké směsi a promíchejte.

Rozinky a ořechy naložte do alkoholu. Ideální je brandy, ale nic nezkazíte ani rumem či madeirou. 

Nastrouhejte si mrkev a jablko na struhadle s jemnými oky a obojí přidejte do těsta. Nakonec zapracujte ořechy a rozinky naložené v alkoholu. 

Formu, mě se skvěle osvědčil tzv. srnčí hřbet, vystříkejte olejem z rozprašovače nebo vytřete Herou a vysypte hladkou moukou. Těsto přelijte do formy, uhlaďte povrch a dejte do trouby předehřáté na cca 180 - 200°C  péct cca  45 minut. Nejste-li si jistí, proveďte test  špejlí, zda je dort rovnoměrně upečený.



Dort vyndejte z trouby a nechte dojít. Když je dort zcela vychladlý, vyklopte ho z formy a povrch potřete citrónovým želé. 

Přírodní (či bílý) marcipán vyválejte na pocukrovaném válu na plát cca o tloušťce 2 - 3 mm. Ten přeneste na dort a pečlivě uhlaďte. Pokud použijete jako formu srnčí hřbet, i pod marcipánovým šálem pěkně vynikne jeho žebrování.

Marcipán, který přesahuje okrojte tak, aby měl přesah cca 1 - 1,5 cm a okraje pečlivě zahrňte pod spodní hranu dortíku, polínka. Zbývající kousky marcipánu obarvěte potravinářským barvivem na zeleno a na červeno. Při barvení postupujte dle návodu u konkrétních barev. Sama nejraději používám barviva gelová, která jsou sice dražší, ale získáte snadněji jednolitý odstín. 

Ze zeleného marcipánu vykrájejte nožem či formičkou lístky cesmíny a z červeného vyválejte cesmínové bobulky. Tupou stranou nože můžete naznačit na povrchu bobulí křížek. Podle vlastního vkusu a citu naaranžujte lísty a bobulky na povrch marcipánem potaženého dortu. 




Tak pěkný voňavý čas adventní!





Žádné komentáře:

Okomentovat