Co budete potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g Hery
- 180 g moučkového cukru
- 6 polévkových lžic mléka
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- špetku čerstvé vanilky
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- špetku kardamonu
- citrónovo-bezinkové želé
Na polevu:
- sníh ze 2 bílků
- moučkový cukr (cca 100 g
- pár kapek citrónové šťávy
Na válu zpracujte těsto ze všech výše uvedených ingrediencí. Gramáž receptu je po mojí babičce, která vše pekla "ve velkém", já obvykle volím poloviční porci, zvlášť s ohledem na to, že cukroví peču více druhů. Vanilková zrníčka a kardamon zapracujte až úplně nakonec. Váleček těsta zabalený do potravinové folie nebo mikrotenového sáčku nechte odpočinout ideálně přes noc v lednici.
Těsto si rozválejte na plát tenký cca 0,3 mm na pomoučeném válu a vykrajovacími formičkami vykrajujte (třeba) trojhránky, které přenášejte na plech vyložený pečícím papírem. Trojhránky samozřejmě nejsou dogma, klidně popusťte uzdu fantazii Vaší i Vašich dětí! Vykrojené kousky pečiva klaďte cca 1 cm od sebe, maličko nabudou na objemu.
Cukroví slepte citrónovo-bezinkovým želé nebo citrónovým džemem. Recept na citrónovo-bezinkové želé najdete v archivu Katčiny báječné kuchyně, ale pokud jste si nepřipravili zásobu v květnu, kdy kvetl černý bez, budete si muset vystačit s džemem kupovaným.
Na polevu ušlehejte pevný sníh z vaječných bílků. Dost pevný je sníh ve chvíli, kdy můžete otočit mísu dnem vzhůru a on se ani nehne. Ale přiznávám, že trvalo dlouho a ušlehala jsem celé hory sněhu, než jsem si na tenhle test sama troufla. Když je sníh dostatečně pevný, začněte do něj zašlehávat moučkový cukr. Záměrně neuvádím množství cukru, obvykle se řídím určitým citem. Poleva by měla mít velmi pevnou konzistenci a měla by získat lesk. Nakonec vmíchejte trochu citrónové šťávy, stačí jedna čajová lžička.
Povrch trojhránků potřete polevou a ozdobte špetkou citrónové citrónové kůry. Pro děti jich můžete udělat i pár se stromečkem, barevnými posypkami nebo jinou dětskou ozdobou.
Tahle recept zvládne i kuchař(-ka) amatér(-ka) a rozhodně ozvláštní vánoční klasiku.
Užívejte Advent, pečte jen tolik, aby to bylo pro radost a pro zábavu a aby se z toho nestala povinnost!
Žádné komentáře:
Okomentovat