I letmý pohled na ranní ojíněnou zahradu a podvečerní procházka se psem, kdy si vykračujeme stále svižněji ne proto, že bychom spěchali, ale protože se potřebujeme zahřát, to vše dává tušit, že podzim už je nenávratně tu. A s ním i chuť (možná až nutnost) na všechna ta vydatná jídla, která nás zahřejí.
Červené fazole v kombinaci s dýní a kozím sýrem jsou vážně báječné a když se vrátíme se zabahněnými holinami a packami z dlouhé procházky v polích, je to přesně ten pokrm, na který mám chuť. Nemluvě o tom, že se k němu báječně hodí i hřejivé, plné červené víno, které vám rozproudí krev.
Co budete potřebovat (na cca 4 porce):
- 350 - 400 g červených fazolí
- polovina dýně hokaido
- olivový olej
- polévkovou lžíci másla
- červenou cibuli
- 100 g zralého kozího sýra
- sůl, pepř
- trochu chilli
- tymián (ideálně čerstvý, ale není to nezbytnost)
- 15 ml červeného balsamikového octa
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 100 ml červeného vína
- 100 ml rajského protlaku
Fazole si ráno, než vyrazíte do práce, do školy nebo za jakýmikoliv vašimi pochůzkami namočte a nechte odstát. Tenhle krok Vám pak ušetří čas při samotné přípravě.
Fazole propláchněte a dejte na plotnu v osolené vodě. Obvykle na jeden díl fazolí dávám dva díly vody. Pod pokličkou nechte fazole dusit do měkka.
Zatímco se fazole budou dusit, nakrájejte si na drobno červenou cibuli a dýni pokrájejte na kostky o hraně cca 1 cm.
Slijte fazole. V této fázi by měly být ještě trošku tvrdší (al dente). V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, nechte na něm zesklovatět červenou cibulku. Pak přidejte dýni a za občasného míchání restujte. Po několika málo minutách okořeňte dýni špetkou chilli, já dávám asi tak čtvrt čajové lžičky, ale záleží na tom, zda preferujete pálivá jídla. Přilijte balsamikový ocet a javorový sirup a průběžně dýni míchejte a restujte ji, dokud nezměkne. Javorový sirup je možné nahradit lžící medu nebo třtinovým cukrem.
Fazole nasypte do zapékací misky vymazané olivovým olejem. Přidejte rajský protlak a vše důkladně promíchejte. Na povrch vyklopte karamelizovanou dýni a vše zalijte červeným vínem. Vložte zapékací misku do trouby předehřáté na 250°C, pečte asi 10-15 minut. Nakonec přidejte na kousky nakrájený kozí sýr. Já preferuji sýr pěkně vyzrálý, výrazný a aromatický a také vločky másla. Hotový pokrm ovoňte tymiánem. Čerstvý tymián utržený na zahrádce nebo ve vašem truhlíku či květináčku bude samozřejmě nejlepší.
Pokrm servírujte s červenými víny výraznější chuti i vůně. Pro hladovce můžete k fazolím opéct i bagetku, ale pokrm je vydatný i sám o sobě.
Přeju Vám pěkný barevný podzim, pevné zdraví a Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat