pondělí 12. října 2015

Kořeněné dýňové bábovičky


Dalším dýňovým dezertem na letošní podzim jsou kořeněné bábovičky. Na pečení můžete použít formičky na košíčky, muffinovou formu, vymazané hrnky a nebo jako já silikonové formičky ve tvaru kytiček a malých báboviček. Vaší kreativitě se meze nekladou. Základní podmínkou u všech dezertů, které peču, je, že to nesmí být "buchta dusivka", jak říká můj táta. A kořeněné bochánky díky dýni a jablku nedusí ani v nejmenším, naopak jsou vláčné, "mokré" a samozřejmě báječné.


Co budete potřebovat (na cca 10 - 12 báboviček):
  • 2 hrnky hladké mouky 
  • hrnek třtinového cukru
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 2 středně velká vejce
  • hrnek zakysané smetany
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 150 g středně velké dýně hokaido
  • jablko
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst sultánek
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/č čajové lžičky mletého hřebíčku
  • trochu moučkového cukru na posypání
  • silikonové formičky na bábovičky

Ve velké míse smíchejte sypké suroviny - mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl. V další míse ušlehejte vejce, poté přimíchejte zakysanou smetanu a nakonec opatrně vmíchejte slunečnicový olej. 

Tuto směs přidejte k sypkým surovinám a kuchyňskou stěrkou utřete hladké, jemné těsto.


Na struhadle s většími oky nastrouhejte dýni a oloupané jablko zbavené jadřince, vidličkou vmíchejte, posypte mletou skořicí a hřebíčkem a zapracujte do těsta. Na závěr přisypte nasekané ořechy a sultánky. Pokud nepečete primárně pro své ratolesti, můžete sultánky předem namočit do alkoholu, třeba rumu, brandy či koňaku. Před přidáním do těsta je nechte jen lehce okapat. 


Formičky vystříkněte olejem, případně vysypte hladkou moukou a naplňte je do 2/3 přichystaným těstem. Bábovičky pečte v troubě předehřáté na 175-200°C asi 35 - 40 minut, případně proveďte zkoušku špejlí. Pokud po zapíchnutí do bábovičky a vysunutí zůstane suchá, jsou bábovičky tak akorát.


Bábovičky nechte vychladnout a podávejte jemně poprášené moučkovým cukrem případně trochou mleté skořice.

Dobrou chuť a pěkný, barevný podzim!

Žádné komentáře:

Okomentovat