Jahodová zavařenina je naprostá klasika. Přesto každá kuchařinka schraňuje a vylaďuje ten svůj zaručeně pravý a jediný nejlepší recept. Na stránkách blogu už jsem Vám nabídla možnost, jak zkombinovat rebarboru s jahodami. Dnes budou v hlavní roli jahody!
Co budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých jahod
- 2 hrsti borůvek (můžete použít i zmrazené)
- cca 1 kg krystalové cukru
- polévkovou lžíci citrónové šťávy (možno nahradit 1 čajovou lžičkou kyseliny citrónové)
- jeden vanilkový lusk
- zavařovací sklenice
Jahody nakrájejte na čtvrtiny, vložte je do nižšího nerezového hrnce a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, přidejte hrst borůvek. Chuť jahodové zavařeniny nijak výrazně neovlivní, přidávám je hlavně kvůli barvě, protože jahody mají tendenci v zavařenině postupně blednout. Do směsi vyškrábněte zrnka vanilky z jednoho vanilkového lusku, promíchejte a konečně přisypte cukr a přidejte citrónovou šťávu. Zavařeninu nechte na mírném "ohni" probublávat cca 15 minut, v podstatě do zhoustnutí. Nejste-li si jistí, proveďte želírovací zkoušku. Naberte směs na lžičkou, kápněte ji na talířek a nechte vychladnout. Pokud na talířku tuhne, je vaše práce téměř u konce.
Jahodovou zavařeninu plňte do vyvařených zavařovacích sklenic. Obvykle sklenice před přípravou vyvařím a těsně před plněním je ještě krátce (cca 1 minuta) sterilizujte v mikrovlnné troubě. Horké sklenice naplňte, pečlivě uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Takto je nechte cca 5 minut a pak je můžete otočit zase zpět. Sklenice ozdobte, případně opatřete štítkem a už se můžete těšit na zítřejší snídani.
Báječný letní den Vám přeju!
Žádné komentáře:
Okomentovat