Rakytníkovou vodku chystám každoročně. Její využití je dvojí: jednak se, podobně jako třeba trnkový šnaps, báječně hodí coby aperitiv ke zvěřině, a jednak ji můžete užívat i jako lék resp. prevenci před zimními virózami, samozřejmě jen Vy dospělí. Jedna čajová lžička ráno a/nebo večer a podzimní a zimní plískanice si na Vás nepřijdou.
Co budete potřebovat:
- 500 ml vodky
- 150 g rakytníkových bobulí
- 2 polévkové lžíce cukru
- 4 cl rakytníkového sirupu
Rakytníkové bobule odstopkujte, opláchněte a nasypte do láhve, v níž budete nápoj následně skladovat. Zasypte bobule cukrem. Chcete-li, aby nápoj byl sladší, doporučuji nechat rakytníkové bobule v cukru přemrznout alespoň 24 hodin.
Zalijte bobule vodkou a přidejte panáka rakytníkového sirupu, ten dodá nápoji barvu a výraznější chuť. Láhev uzavřete, protřepejte, aby se případný zbylý cukr dobře rozpustil a uskladněte rakytníkovou vodku v mrazničce.
Má-li být rakytníkový výluh dostatečně chuťově výrazný, doporučuji mu dát alespoň měsíc či dva. Ani po této době však bobule z láhve neodstraňuji.
Pokud se rozhodnete servírovat rakytníkovou vodku jako aperitiv ke zvěřině, můžete jednu až dvě bobulky dát na dno skleničky, dosáhnete tak i zajímavého vizuálního efektu. V každém případě rakytníkovou vodku servírujte perfektně vychlazenou. Nic nezkazíte ani tím, když i skleničky před podáváním šoupnete na chvíli do mrazáku.
Rozhodnete-li se užívat rakytníkovou vodku jako "lék", pak doporučuji v době, kdy začnou řádit chřipky jednu max. dvě čajové lžičky denně, ne-řidiči si mohou dát lžičku i po ránu, my řidiči před spaním. Nejsem lékař, ale selským rozumem předpokládám, že léčivost téhle "meducíny" spočívá v kombinaci dezinfekčních účinků alkoholu a současně vysokém obsahu vitamínu C v rakytníkových bobulích. V každém případě tím asi nic nezkazíte a ještě si báječně pochutnáte ;-)
Báječné babí léto a cheers!
Žádné komentáře:
Okomentovat