Když rodiče koupili zpustlý pozemek v zahrádkové kolonii, ukázalo se, že s ním získali i "poklad" v podobě rakytníku řešetlákového. Později, když na pozemku začal bratr budovat své rodinné hnízdo, strhl se o rakytník lítý boj. Rakytník totiž trůnil přímo uprostřed zahrady, přesně v místě, kde bylo v plánu dětské pískoviště. A i když je rakytník celkem pěkný keř na pohled, je současně plný opravdu dlouhých pekelně ostrých trnů... takže fakt nic, co byste chtěli mít na dětském hřišti.
Navíc se ukázalo, že jeden keř nestačí. Aby rakytník rodil krásné oranžové bobule plné vitamínu C, je potřeba mít samečka a ideálně několik samiček. "Náš" rakytník to měl dost nahnuté, ale v tu chvíli jsme se vzácně shodly s maminkou a rakytníky byly přesazeny do odlehlého kouta zahrady. Byla to velká zahradnická akce, provázená silnými emocemi na všech stranách. Ostatně brácha mě dodnes vyzývá ke sklizni slovy: "Přijď si očesat toho Trifida!"
Máte-li taky štěstí a na zahradě Vám rostou Trifidi(rozuměj rakytníky), tady je recept na báječný rakytníkový sirup.
Co budete potřebovat:
- cca 1 kg rakytníkových bobulí
- cca 600 - 800 g cukru
- 0,2 - 0,5 l převařené vody
Rakytníkové bobule zbavte stopek a důkladně je opláchněte. Máte-li odšťavňovač, pak šup s bobulemi do odšťavňovače a s jeho pomocí z nich dostaňte maximum šťávy.
Pokud odšťavňovač nemáte, bude pro vás postup pracnější: Bobule dejte do mixéru a rozdrťte je, poté přes plátýnko rakytníkovou kaši přeceďte, udělejte to klidně několikrát, abyste získali šťávy co nejvíce.
Rakytníkovou šťávu dejte do hrnce, přilijte převařenou vodu a cukr a nechte alespoň 12 hodin v chladu odstát. Poté důkladně promíchejte a nechte přejít varem. Ještě horký sirup stočte do lahve, zazátkujte a uskladněte v chladu.
Rakytníkový sirup můžete ředit vodou jako jakýkoliv jiný sirup a nebo ho můžete užívat po čajových lžičkách neředěný coby bohatý zdroj vitamínu C jako prevenci před nachlazením a virózkami. Na rozdíl od rakytníkové vodky je samozřejmě sirup určený i dětem:-).
Sirup skladujte v chladnu, nejlépe v ledničce. A rozhodně se nezalekněte, pokud při delším stání vytvoří v láhvi "dvě vrstvy", vodovější a hustší. Prostě jen před konzumací mějte na paměti bondovské pravidlo "protřepat, nemíchat!" ;-)
Sirup skladujte v chladnu, nejlépe v ledničce. A rozhodně se nezalekněte, pokud při delším stání vytvoří v láhvi "dvě vrstvy", vodovější a hustší. Prostě jen před konzumací mějte na paměti bondovské pravidlo "protřepat, nemíchat!" ;-)
Buďte fit a zdraví a užijte si báječný podzim!
Žádné komentáře:
Okomentovat