V tomhle období jinak trochu smutné zahrádky rozsvěcují pestré lampiony dýní všech možných tvarů a barev. I když dýňové pokrmy můžete vařit kdykoliv, právě teď je jejich sezóna v plném proudu. A já jsem moc ráda, že i když ještě před deseti lety to tak nevypadalo, dýně jsou dneska nedílnou součástí českých zahrad, záhonků a hlavně kuchyní.
Říjnové lezavé počasí si doslova říká o vydatná jídla, která zahřejí a zasytí, a k tomu se báječně hodí všechny možné husté polévky. V kapitole Dýňový víkend, kterou jsem před více než dvěma lety zahájila blog najdete dva starší recepty na polévku z dýně, jeden klasický, druhý s nádechem exotiky. Pojďme si k nim dnes přidat další, neméně báječný.
Co budete potřebovat (na minimálně 6 vydatných porcí):
- středně velkou dýni Hokaido
- 2 větší mrkve
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- sůl, pepř
- sušené rajčatové koření
- hrst dýňových semínek
- 50 g parmezánu
- dýňový olej (na zakápnutí)
Dýni opláchněte, rozpulte, vydlabejte semínka a "vlasovou" část dužiny a poté ji nakrájejte na kostky o hraně cca 2 cm. Mrkev očistěte a nakrájet na silnější kolečka.
V kastrolu rozpusťte máslo s olejem a orestujte na něm dýni s mrkví. Zalijte vodou a nechte dusit do měkka.
Když je dýně i mrkev měkká, rozmixujte je tyčovým mixérem, dolijte zeleninovým vývarem (případně čistou vodou - chuť pak bude méně výrazná)a nechte přijít k varu. Osolte, opepřete a přidejte koření ze sušených rajčat. Já používám to Davídkovo. Nakonec vmíchejte smetanu a na jemno nastrouhaný parmezán, prohřejte, už nevařte a můžete podávat.
K téhle dýňové dobrotě se náramně osvědčily tousty krátce ogrilované nebo zapečené se špetkou strouhaného parmezánu a s kapkou dýňového oleje. Dýňovým olejem a semínky doporučuji doladit také každou jednotlivou porci přímo na talíři. S parmezánovými tousty můžete servírovat jako plnohodnotnou večeři nebo lehčí obídek, který si odnesete do práce.
Dobrou chuť a báječný podzim!
Žádné komentáře:
Okomentovat