úterý 14. června 2016

Báječná marmeláda z meruněk a jahod



Je tu léto, čas spousty báječného dozrávajícího ovoce a taky samozřejmě zavařování (o bráškovi Lajdáčkovi už jsem tady psala). Čas jahod a meruněk se lehce překrývá a tak jsem vyzkoušela oba své velmi oblíbené druhy ovoce zkombinovat a vyšlo to báječně. 

Zatímco ze samotných jahod či samotných meruněk je daleko nejlepší připravit džem, tedy směs s kousky ovoce, v tomhle případě jsem se rozhodla pro marmeládu, tedy jemnou směs bez celých kousků ovoce.

Co budete potřebovat:



  • 750 g vyzrálých jahod
  • 750 g měkčích meruněk
  • šťávu ze 2 citrónů
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 bal pektogelu
  • nebo 500 g želírovacího cukru 3:1



Na marmeládu vybírejte ovoce spíš lehce přezrálé a měkké. Opláchněte ho, odstraňte stopky a pecky a pokrájejte na menší kousky, cca na čtvrtinky.

Vymačkejte šťávu z citrónů a zakápněte s ní pokrájené ovoce. 

Je-li ovoce opravdu hodně měkké, pak ho rozmačkejte vidličkou na kaši, případně ho rozmixujte. Přimíchejte pektogel a cukr a nechte odležet (klidně i 2 - 3 hodinky). Namísto pektogelu a cukru je možné použít též želírovací cukr 3:1.

Ovocné pyré v kastrolu přiveďte k varu a za stálého míchání nechte povařit cca 4 - 5 minut.

Marmeládu plňte do pečlivě sterilizovaných sklenic, důkladně je uzavřete a dnem vzhůru je nechte vychladnout.


Jahodovo-meruňková marmeláda má rozhodně široké pole využití, ale už brzy bude na blogu recept na báječné nadýchané bulky či dalamánky a můžu Vám zaručit, že je to vážně báječná letní snídaňová kombinace!

Báječný den!



Žádné komentáře:

Okomentovat