Do třetice všeho dobrého a tak tady je třetí, pro letošek poslední, variace pampeliškového medu. Tentokrát s meduňkou, která posílí citrónový nádech, citrónovou vůni medu. No, jen si zkuste rozemnout pár lístku meduňky v dlaních.
Co budete potřebovat (na cca 1,2 litru medu):
- cca 250-300 pampeliškových květů
- jeden větší citrón
- hrst lístků meduňky
- 1 litr převařené vody
- 1 kg krystalového cukru
- 1 polévkovou lžíci pomerančovo-citrónového balsamikového krému
Postup je stejný jako u předchozích receptů na pampeliškový med s levandulí nebo s pomerančem a mátou. Květy pampelišky vložte do polévkové teriny či jiné nádoby, přidejte důkladně omytý a na plátky nakrájený citrón. Specifický chuťový akcent tomuto medu pak dodají lístky čerstvé meduňky.
Směs květů pampelišky, citrónu a meduňky zalijte převařenou vodou nechte luhovat minimálně 24 hodin.
Druhý den do hrnce sceďte přes jemné síto macerát a květy, citrón a bylinkové lístky pečlivě vymačkejte přes čistou utěrku nebo plátýnko. Pokuste se vymačkat ze směsi maximum, na výsledné chuti se projeví každá kapka!
Přidejte 1 kg cukru, polévkovou lžíci pomerančovo-citrónového balsamikového krému. Přiveďte med k varu, pak stáhněte teplotu tak, aby med v hrnci jen mírně probublával a dále vařte cca 1,5 - 2 hodiny a občas med zkontrolujte a prožeňte ho vařečkou.
Hotový med přelijte do pečlivě umytých a vyvařených sklenic a uzavřete víčkem.
Báječný květen a Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat