středa 4. května 2016

Pampeliškový med - do třetice s meduňkou



Do třetice všeho dobrého a tak tady je třetí, pro letošek poslední, variace pampeliškového medu. Tentokrát s meduňkou, která posílí citrónový nádech, citrónovou vůni medu. No, jen si zkuste rozemnout pár lístku meduňky v dlaních.


Co budete potřebovat (na cca 1,2 litru medu):


  • cca 250-300 pampeliškových květů
  • jeden větší citrón
  • hrst lístků meduňky
  • 1 litr převařené vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 polévkovou lžíci pomerančovo-citrónového balsamikového krému



Postup je stejný jako u předchozích receptů na pampeliškový med s levandulí nebo s pomerančem a mátou. Květy pampelišky vložte do polévkové teriny či jiné nádoby, přidejte důkladně omytý a na plátky nakrájený citrón. Specifický chuťový akcent tomuto medu pak dodají lístky čerstvé meduňky.

Směs květů pampelišky, citrónu a meduňky zalijte převařenou vodou nechte luhovat minimálně 24 hodin.


Druhý den do hrnce sceďte přes jemné síto macerát a květy, citrón a bylinkové lístky pečlivě vymačkejte přes čistou utěrku nebo plátýnko. Pokuste se vymačkat ze směsi maximum, na výsledné chuti se projeví každá kapka!


Přidejte 1 kg cukru, polévkovou lžíci pomerančovo-citrónového balsamikového krému. Přiveďte med k varu, pak stáhněte teplotu tak, aby med v hrnci jen mírně probublával a dále vařte cca 1,5 - 2 hodiny a občas med zkontrolujte a prožeňte ho vařečkou. 

Hotový med přelijte do pečlivě umytých a vyvařených sklenic a uzavřete víčkem.


Báječný květen a Dobrou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat