Sladké recepty na med a svěží lahodné smoothie je potřeba kompenzovat pro změnu nějakou slanou dobrotou. Na druhou stranu jsem hledala recept, který by byl současně i zdravý a méně kalorický, protože od chvíle, kdy v posledních dvou týdnech používám mražený hrášek na poraněné koleno namísto do hráškového krému a kdy mi doktor naordinoval sportovní klid, musím chtě nechtě ten nedostatek pohybu nějak kompenzovat, vždyť to nejspíš sami znáte:-)
Co budete potřebovat (na 2-3 porce, tzn 10 - 15 placiček):
- 2 středně velké cukety (á 160 - 200g)
- 6 polévkových lžic ovesných vloček
- 2 polévkové lžíce semínek (lněná, chia, dýňová, slunečnicová apod.)
- 2 vejce
- 6 sušených rajčítek v oleji
- sůl
- pepř
- 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje
Na dresink:
- 150 g řeckého jogurt
- hrst bylinek
- čajovou lžičku extra panenského olivového oleje
- sůl
- pepř
Nastrouhejte cukety na hrubém struhadle. Pouze je opláchněte, slupku neloupejte.
V mixéru rozemelte ovesné vločky a semínka na jemnou moučku. Co se semínek týče, použijte ta, která máte rádi a která Vám chutnají. Já osobně si teď nejvíc pochutnávám na směsi zvané Snídaně Inků, která obsahuje světlá i tmavá lněná semínka a semínka chia.
Smíchejte vidličkou cuketu, připravenou moučku a vajíčka, podle chuti osolte a opepřete a nakonec vmíchejte na sekaná sušená rajčátka.
Na pánvičce rozpalte olivový olej a polévkovou lžící tvarujte malé placičky (průměr asi 7 - 9 cm). Opečte je rovnoměrně z obou stran a obracečkou je přeneste na papírovou utěrku či ubrousek, aby odsál případný přebytečný olej.
Chcete-li zvláště dietní verzi, můžete placičky upéct v troubě buď na sucho na pečícím papíru nebo jen na olejem lehce vytřeném plechu.
Dresink připravíte jednoduše smícháním všech ingrediencí. Použijte pokud možno čerstvé bylinky, mají úplně jinou sílu! Já použila libeček a lístky fenyklu, ale hodila by se i bazalka (v mém receptu absentovala, protože mi na záhonku zmrzla) nebo kopr, který ale, jak jsem se poučila díky svému laickému průzkumu veřejného mínění, vzbuzuje mezi českými jedlíky lehkou kontroverzi, a to z velké části díky školním jídelnám.
Cuketové placičky jsou báječnou, rychlou, lehkou (5 placiček cca 1500kJ) a levnou večeří, ale stejně tak dobře s nimi uspějete jako s kanapkami k vínu pro (ne-)čekanou návštěvu. Budete-li je chystat jako lehké občerstvení k vínu, pak doporučuji zmenšit jejich velikost a každou placičku servírovat s kapkou dresinku a ozdobené čerstvou snítkou fenyklu, kopru či bazalky.
Tak báječný den a Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat