čtvrtek 21. ledna 2016

Paříž kulinární IV. - Doux France





Pařížské kulinární putování zakončím sladce, jak napovídá i název, Sladká Francie.

K snídani je pro Pařížanky jasnou volbou croissant, nadýchaný a drobivý. A nikde mi croissanty nechutnají tak, jak právě v Paříži, ve Francii.




Delikátní dobrůtky, na které je vhodný čas kdykoliv během dne, když je Vám smutno, když se chcete odměnit, nebo prostě když dostanete chuť na něco petit, jsou buď již zmiňované makronky nebo tzv. tartaletky. Košíčky z křehkého těsta plněné krémem a/nebo ovocem.     

Máte-li větší hlad, vyzkoušejte palačinky neboli crêpes. Ty francouzské jsou lehké a přitom tenké jako papír. Výběr je obrovský, ať už se rozhodnete vyzkoušet speciální palačinkárny neboli crêperie nebo vyzkoušíte jeden z tisíců stánků na ulici.



Můžete vybírat z palačinek čokoládových, s cukrem, se skořicí či domácími džemy, ale absolutní klasikou jsou Zuzčiny palačinky, tedy Crêpes Suzette, nebo palačinky s kaštanovým pyré. 



Vyzkoušet byste rozhodně měli vanilkový krém s karamelizovanou krustou crème brûlée nebo fialkovou zmrzlinu, ani jedno nechybělo na našem štědrovečerním pařížském stole.



A nebo nadýchanou čokoládovou pěnu mousse chocolat. 





Po hlavním chodu přichází ve Francii na stůl vedle sladkostí také často výběr rozličných místních sýrů, ke kterým se servíruje například fíkový či cibulový džem. Nenechte se zastrašit tímhle pro nás možná nezvyklým spojením, protože cibulový džem je opravdu báječný a v kombinaci se sýry je ještě báječnější. Slibuji, že i ten si spolu na stránkách Katčiny báječné kuchyně velmi brzy připravíme, protože by prostě neměl chybět v žádné gurmánské kuchyni!


Žádné komentáře:

Okomentovat