Hlavním jídlem je pro Francouze jednoznačně večeře, protože jíst, to neznamená jen rychle zahnat hlad, to znamená STOLOVAT. Popravdě nevím, jak to Pařížanky dělají, že při tomhle životním stylu a stravovacích návycích jsou většinou štíhlé a chic. Ale když o tom tak přemýšlím, tak ono ve skutečnosti není striktním pravidlem, že jsou všechny Pařížanky hubené, ve skutečnosti umí i svoje špíčky nosit s grácií a šarmem, umí předvést svoje přednosti a blbě neupozorňují na případné nedostatky, prostě se mají rády!
Něco malého
V poledne si Pařížané často skočí jen na něco malého do bistra či baru, zobnou si salátu, skleničkou cideru či vína zapijí oblíbený croque monsignor či croque madame a nebo si vychutnají polévku.
Croque monsignor (čti krok mesijé) a croque madame (čti krok madam) jsou oblíbené francouzské sandwiche, které potvrzují, že v jednoduchosti je krása.
Croque monsignor jsou dva plátky světlého toastového chleba, potřené kouskem másla a naplněné dušenou šunkou a plátkem sýra. Nejčastěji je to Emmenthal či Gruyére, případně Comté. Celý toast je pak obalený v našlehaném vajíčku a osmažený.
Croque madame si liší pouze úpravou vajíčka, namísto šlehaného a osmaženého patří sázené.
Consommé nebo cibulačka?
Chcete-li ochutnat typickou francouzskou polévku, rozhodujete se prakticky mezi consommé nebo cibulačkou. U mě aktuálně vede cibulačka, ale ve skutečnosti jsou obě báječné!
Consommé je vlastně vývar - zeleninový nebo masový. To, co z vývaru dělá consommé, je sklenička sherry a syrový vaječný žloutek.
Consommé je vlastně vývar - zeleninový nebo masový. To, co z vývaru dělá consommé, je sklenička sherry a syrový vaječný žloutek.
Cibulačka byla původně jídlem francouzské chudiny, vařila se z levných a všem dostupných surovin, navíc surovin typických pro francouzský venkov - cibule, chléb, víno a sýr. Obzvláště oblíbená je v zimních měsících, protože je to polévka vydatná, která hravě nahradí hlavní jídlo.
Bon apetit!
Žádné komentáře:
Okomentovat