Tak jsem se po dlouhé době opět vrhla na něco, čemu říkám "vaření pro oči." V tom je totiž rozdíl mezi mnou a mojí maminkou. Ona vaří všechno tak, aby to vypadalo krásně. Pak ještě jídlo vezme, naaranžuje a úžasně nafotí.
Já nic takového obvykle nedělám. Vařím narychlo, improvizovaně, převážně večer a ani nemám slušný foťák, nemluvě o fotografickém talentu.
Pak ale přijde chvíle, kdy mám chuť vytvořit něco speciálního. Tentokrát to jsou maličké sušenky z čokolády, které jsem pekla dědovi k narozeninám. Jsou překvapivě jednoduché, vypadají v krabičce moc hezky a vydrží uskladněné relativně dlouho. Prostě samá pozitiva.
Co budete potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- tabulka hořké čokolády
- 50 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- půl lžičky prášku do pečiva
- 15 g kakaa
- moučkový cukr nebo třeba kokos na obalení
Vezměte čokoládu a nalámejte ji na kostičky. Smíchejte ji v hrnci s cukrem a máslem a rozehřívejte ve vodní lázni tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a nevznikne vám mírně tekutá homogenní hmota.
Poté odstavte hrnec z plotny a přimíchejte do směsi vejce a žloutek. Nechte směs lehce zchladnout.
Suché ingredience pečlivě smíchejte ve zvláštní míse, a pak pomalu zapracovávejte do mokré směsi. Nakonec by mělo vzniknout lehce mazlavé, ale pevné těsto podobné těstu na vánoční cukroví.
Zabalte těsto do fólie a nechte v lednici hodinku odležet.
Po odležení těsto ztuhne a je možné z něj v ruce snadno válet malé kuličky. Optimální velikost je srovnatelná zhruba s většími kuličkami hroznového vína.
Obalte kuličky v cukru, kokosu nebo čemkoliv jiném, co vám přijde vhodné a po ruce, a rozložte je na plech. Pečte při teplotě 160°C asi tak 3-5 minut. Výsledné sušenky nemusí být nijak zvlášť tuhé, stačí, aby se na nich vytvořila lehce popraskaná krustička, zpevní se samy během chladnutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat