středa 4. listopadu 2015

Zuzančiny čokoládové sušenky


Tak jsem se po dlouhé době opět vrhla na něco, čemu říkám "vaření pro oči." V tom je totiž rozdíl mezi mnou a mojí maminkou. Ona vaří všechno tak, aby to vypadalo krásně. Pak ještě jídlo vezme, naaranžuje a úžasně nafotí.

Já nic takového obvykle nedělám. Vařím narychlo, improvizovaně, převážně večer a ani nemám slušný foťák, nemluvě o fotografickém talentu.

Pak ale přijde chvíle, kdy mám chuť vytvořit něco speciálního. Tentokrát to jsou maličké sušenky z čokolády, které jsem pekla dědovi k narozeninám. Jsou překvapivě jednoduché, vypadají v krabičce moc hezky a vydrží uskladněné relativně dlouho. Prostě samá pozitiva.



Co budete potřebovat:

  • 100 g hladké mouky
  • tabulka hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 15 g kakaa
  • moučkový cukr nebo třeba kokos na obalení


Vezměte čokoládu a nalámejte ji na kostičky. Smíchejte ji v hrnci s cukrem a máslem a rozehřívejte ve vodní lázni tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a nevznikne vám mírně tekutá homogenní hmota.

Poté odstavte hrnec z plotny a přimíchejte do směsi vejce a žloutek. Nechte směs lehce zchladnout.

Suché ingredience pečlivě smíchejte ve zvláštní míse, a pak pomalu zapracovávejte do mokré směsi. Nakonec by mělo vzniknout lehce mazlavé, ale pevné těsto podobné těstu na vánoční cukroví.

Zabalte těsto do fólie a nechte v lednici hodinku odležet.

Po odležení těsto ztuhne a je možné z něj v ruce snadno válet malé kuličky. Optimální velikost je srovnatelná zhruba s většími kuličkami hroznového vína.


Obalte kuličky v cukru, kokosu nebo čemkoliv jiném, co vám přijde vhodné a po ruce, a rozložte je na plech. Pečte při teplotě 160°C asi tak 3-5 minut. Výsledné sušenky nemusí být nijak zvlášť tuhé, stačí, aby se na nich vytvořila lehce popraskaná krustička, zpevní se samy během chladnutí.




Žádné komentáře:

Okomentovat