Na naši "holčičí" party jsem chystala tři druhy francouzských koláčů zvaných quiche. A protože všechny tři milujeme dýně ve všech možných podobách, tenhle byl jednoznačnou první volbou.
Co budete potřebovat:
- balíček listového těsta
- cca polovina dýně hokaido
- hrst rozninek/sultánek
- hrst pekanových ořechů
- 200 g zralého sýra s modrou plísní (gorgonzola, roquefort apod.)
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 - 4 polévkové lžíce javorového sirupu
- tymián, pepř a sůl
- pečící papír
- pár hrstí fazolí či hrachu
Umět připravit listové nebo křehké francouzské těsto by měla umět každá poctivá kuchařka, ale současně by se žádná moderní zaměstnaná žena neměla stydět, pokud použije v tomto případě těsto již hotové, zvláště příprava toho listového totiž patří mezi časově náročnější akce.
Z listového těsta vyválejte tenký plát a rozprostřete jej do koláčové formy, vytáhněte pěkně přes okraje. Na dno položte pečící papír a zasypte ho vrstvou hrachu nebo fazolí. Těsto vám na dně neudělá bubliny. Fazole či hrách můžete jako "zátěž" klidně použít opakovaně. Těsto vložte do trouby a pečte cca 15-20 minut.
Mezitím si připravte dýňovou náplň. Nakrájejte dýni na hranolky či plátky cca 1x1x3 cm (není to dogma, řiďte se svým citem a velikostí koláčové formy).
V hlubší pánvi (mně se v tomto případě osvědčil wok)rozpalte olivový olej, přidejte kousky dýně, osolte, opepřete a rovnoměrně osmahněte, stačí krátce, pár minut, občas zamíchat. Když začne zlátnout a přichytávat se, přidejte rozinky, nasekané pekanové ořechy, znovu prožeňte po pánvi a zalijte javorovým sirupem (2-3 polévkové lžíce). Za stálého míchání nechte dýňovou směs zkaramelizovat a pak sundejte z plotny, ale nechte v teple.
Z předpečeného korpusu odstraňte pečící papír s fazolemi a rozprostřete na dno dýňovou směs. Zakápněte zbývajícím javorovým sirupem, aby nebyl korpus příliš suchý, a nechte dopéct cca 10-15 minut.
Asi 5 minut před dokončením na povrch v prstech rozdrobte sýr. Ideálně se hodí buď měkčí vláčná italská gorgonzola z kravského mléka nebo polotvrdý ovčí roquefort. V obou případech se jedná o vynikající sýry s modrou plísní. Zatímco gorgonzola vás okouzlí svým silným aroma, avšak jemnější chutí, roquefort má silnější, lehce štiplavější šmak. Ani s jedním z nich ale neuděláte chybu. A nakonec ovoňte quiche ještě lístky tymiánu. V této fázi přepněte troubu do módu s vrchním grilem.
K dýňovému quichi se skvěle hodí zemitější červená vína. Ruku v ruce Vám tato kombinace zpříjemní dlouhé deštivé podzimní večery a zahřeje vás na těle i na duši.
Mezitím si připravte dýňovou náplň. Nakrájejte dýni na hranolky či plátky cca 1x1x3 cm (není to dogma, řiďte se svým citem a velikostí koláčové formy).
V hlubší pánvi (mně se v tomto případě osvědčil wok)rozpalte olivový olej, přidejte kousky dýně, osolte, opepřete a rovnoměrně osmahněte, stačí krátce, pár minut, občas zamíchat. Když začne zlátnout a přichytávat se, přidejte rozinky, nasekané pekanové ořechy, znovu prožeňte po pánvi a zalijte javorovým sirupem (2-3 polévkové lžíce). Za stálého míchání nechte dýňovou směs zkaramelizovat a pak sundejte z plotny, ale nechte v teple.
Z předpečeného korpusu odstraňte pečící papír s fazolemi a rozprostřete na dno dýňovou směs. Zakápněte zbývajícím javorovým sirupem, aby nebyl korpus příliš suchý, a nechte dopéct cca 10-15 minut.
Asi 5 minut před dokončením na povrch v prstech rozdrobte sýr. Ideálně se hodí buď měkčí vláčná italská gorgonzola z kravského mléka nebo polotvrdý ovčí roquefort. V obou případech se jedná o vynikající sýry s modrou plísní. Zatímco gorgonzola vás okouzlí svým silným aroma, avšak jemnější chutí, roquefort má silnější, lehce štiplavější šmak. Ani s jedním z nich ale neuděláte chybu. A nakonec ovoňte quiche ještě lístky tymiánu. V této fázi přepněte troubu do módu s vrchním grilem.
K dýňovému quichi se skvěle hodí zemitější červená vína. Ruku v ruce Vám tato kombinace zpříjemní dlouhé deštivé podzimní večery a zahřeje vás na těle i na duši.
Žádné komentáře:
Okomentovat