čtvrtek 7. května 2015

Báječný hruškový koláč


Na tomhle koláči je nejlepší, že je snadný, levný, upečený za chvilku a především...je zkrátka naprosto báječný! 

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 2 větší hrušky
  • šťáva z jednoho citrónu
  • skořicový cukr na posypání
  • hrst mandlových lupínků
  • polévková lžíce medu
  • moučkový cukr na posypání



V míse smíchejte mouku, cukr, jogurt a vejce, přidejte jeden sáček kypřícího prášku do pečiva.

Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, vydlabejte jadřinec. Do hrušek udělejte podélně zářezy a pokapejte je citonovou šťávou, aby na povrchu nezhnědly.

Dortovou formu (nebo pekáček) vystříkejte olejem z rozprašovače a vysypte je moukou. Do takto připravené formy nalijte těsto, uhlaďte ho na povrchu a do kulaté formy poskládejte čtvrtiny hrušek tak, aby vytvořily hvězdici (pokud používáte pekáček, položte hrušky rozkrojené na poloviny proti sobě). 



Povrch posypte skořicovým cukrem. Dejte péct do trouby předehřáté na 150 - 170°C a pečte cca 45 minut. Nejste-li si jistí tím, že je koláč upečený tak akorát, proveďte kontrolu špejlí.



Koláč nechte vychladnout ve formě, poté ho vyjměte, posypte povrch mandlovými lupínky, pokapte ho medem a zlehka posypte moučkovým cukrem. Ke koláči si dejte skleničku mléka!



Příjemný víkend a dobrou chuť!






Žádné komentáře:

Okomentovat