sobota 4. října 2014

Dýňový dortík




Dýňový dortík u nás doma řadíme mezi tzv. "zdravé" pamlsky a své místo v domácí kuchařce si společně s mrkvovým dortem vydobyl teprve nedávno. K jeho přednostem rozhodně patří, že to není žádná suchá "buchta dusivka" a jeho kouzlo spočívá paradoxně i v tom, že vybíravce, kteří se obyčejně nad dýní ošklíbají, snadno ošálíte, protože dýňová chuť není na první dojem snadno a lehce rozpoznatelná. Dýně dodává podle mého názoru dortíku požadovanou vlhkost a vláčnost a zároveň dort "zdravě" osladí. 

Co budete potřebovat:


Korpus:
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru případně cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (PDP)
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky drceného hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry (z chemicky neošetřeného nebo velmi pečlivě omytého citrónu)
  • Špetka soli
  • 160 ml olivového oleje
  • 2 vejce (rozdělit na bílky a žloutky)
  • 40 g nasekaných pekanových, případně vlašských ořechů
  • 150-200 g najemno nasekané dýně (nejlepší je hokaido)

Krém:
  • 250 g ricotty (možno nahradit i jiným krémovým sýrem jako např. philadelphia, krémová lučina)
  • 100 g moučkového cukru
  • Špetka vanilky (postačí na špičku nože)

Dále potřebujete:
  • Citrónové želé/marmeládu (možno nahradit džemem či marmeládou z jiného ovoce)
  • Lžička alkoholu (rum, brandy)
  • Marcipán a potravinářské barvivo na ozdoby



Do mísy prosejte mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva, vše promíchejte. Přidejte postupně všechno koření.

Rozdělte vejce na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Když chci ohromit pozorovatele v mé kuchyni, ráda předvádím trik s obrácením mísy s ušlehaným sněhem a hláškou: „Pokud drží v míse, pak je to teprve ten správný sníh!“ Ale trvalo roky, než jsem si ho troufla předvést poprvé před cizími zraky a předcházelo pár pokusů o samotě, kdy jsem chytala sníh na poslední chvíli nebo v horším případě šlehala nový sníh a vytírala podlahu. Žloutky utřete s cukrem do nadýchané pěny, věnujte jim čas klidně i několik minut, čím jemnější a nadýchanější pěna bude, tím lahodnější bude i výsledný korpus.

Do směsi mouky a koření přilijte olej a důkladně ušlehejte. Nejlepšího výsledku dosáhnete pomocí kuchyňského robotu se šlehacími metlami. Poté zašlehejte žloutkovou pěnu. Přidejte nastrouhanou dýni a ořechy a ještě několika otáčkami šlehače důkladně promíchejte. A nakonec - ale pozor - to už nikoliv v robotu, ale pěkně ručně, nejlépe kuchyňskou stěrkou a velmi, opravdu velmi něžně vmíchejte sníh.

Těsto přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Tato dávka je ideální do formy o průměru 16 – 20cm. Formu vložte do mírně předehřáté trouby, cca na 100°C. Po vložení formy můžete zvýšit teplotu na 150° - 200°C a pečte cca 45 minut. Informace o teplotě trouby a délce pečení berte pouze jako informativní, jak už ví každá jen trochu zkušená kuchařka, každá trouba peče trochu jinak a může mít své mouchy.
Korpus bude hotový ve chvíli, kdy získá tmavě zlatavou barvu a samozřejmě nejjednodušším testem je zapíchnutí špejle či párátka do nejvyšší části korpusu, pokud je po vytažení suché, jste u cíle. Korpus vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Při chladnutí jej určitě neuvolňujte z formy, aby se vám nepotrhal.

Zatímco korpus chladne, do misky dejte ovocné želé. Já jsem udělala nejlepší zkušenost se svým Katčiným báječným citrónovým želé s bezinkovými květy, protože se chuťově velmi dobře doplňuje s krémem z ricotty i hutným korpusem. Ale můžete použít téměř jakýkoliv džem či marmeládu dle vlastní chuti. Přidejte lžičku alkoholu a dobře promíchejte. Alkohol přidávám hlavně proto, že želé zvláční, dobře se roztírá a částečně se vstřebá do korpusu a provlhčí ho.

V další míse vyšlehejte ricottu s cukrem. Je možné namísto ricotty použít například sýr philadelphia nebo krémovou lučinu. Výsledek bude i tak chutný, ale originál je prostě originál. A nakonec přidejte vanilku. V českých kuchyních je zvykem nahrazovat pravou vanilku vanilkovým cukrem nebo vanilkovou esencí. Důvodem je nejspíš relativně vysoká cena vanilkového lusku. Já ale doporučuji držet se vanilky, jakmile totiž jednou ochutnáte a poznáte ten rozdíl, už nikdy to nebude s vanilkovým cukrem stejné. Vanilkový lusk rozřízněte špičkou nože, rozviňte ho a vyškrábejte droboučká černá zrníčka. Ta přidejte do krému a lehce promíchejte.

Když je korpus vychladlý, rozkrojte ho podélně na poloviny. Natřete silnější vrstvou džemu rozmíchaného s alkoholem a opět složte na sebe. Na vrch dortu rozetřete ricottový krém. Třešničkou, v tomto případě dýničkou na dortu je marcipánová ozdoba ve tvaru dýně. Dort bude dobrý i bez ní, ale v mých očích by mu prostě něco chybělo ;-)

Takže... Dobrou chuť a užijte si sladkou tečku za dýňovým víkendem!




Žádné komentáře:

Okomentovat