Dýňový dortík u nás doma řadíme mezi tzv. "zdravé" pamlsky a své místo v domácí kuchařce si společně s mrkvovým dortem vydobyl teprve nedávno. K jeho přednostem rozhodně patří, že to není žádná suchá "buchta dusivka" a jeho kouzlo spočívá paradoxně i v tom, že vybíravce, kteří se obyčejně nad dýní ošklíbají, snadno ošálíte, protože dýňová chuť není na první dojem snadno a lehce rozpoznatelná. Dýně dodává podle mého názoru dortíku požadovanou vlhkost a vláčnost a zároveň dort "zdravě" osladí.
Co budete potřebovat:
Korpus:
- 80 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru případně cukru krupice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva (PDP)
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky drceného hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička strouhané citrónové kůry (z chemicky neošetřeného nebo velmi pečlivě omytého citrónu)
- Špetka soli
- 160 ml olivového oleje
- 2 vejce (rozdělit na bílky a žloutky)
- 40 g nasekaných pekanových, případně vlašských ořechů
- 150-200 g najemno nasekané dýně (nejlepší je hokaido)
Krém:
- 250 g ricotty (možno nahradit i jiným krémovým sýrem jako např. philadelphia, krémová lučina)
- 100 g moučkového cukru
- Špetka vanilky (postačí na špičku nože)
Dále potřebujete:
- Citrónové želé/marmeládu (možno nahradit džemem či marmeládou z jiného ovoce)
- Lžička alkoholu (rum, brandy)
- Marcipán a potravinářské barvivo na ozdoby
Do mísy prosejte mouku,
jedlou sodu a prášek do pečiva, vše promíchejte. Přidejte postupně všechno
koření.
Rozdělte vejce na žloutky a
bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Když chci ohromit pozorovatele
v mé kuchyni, ráda předvádím trik s obrácením mísy s ušlehaným
sněhem a hláškou: „Pokud drží v míse, pak je to teprve ten správný sníh!“
Ale trvalo roky, než jsem si ho troufla předvést poprvé před cizími zraky a
předcházelo pár pokusů o samotě, kdy jsem chytala sníh na poslední chvíli nebo
v horším případě šlehala nový sníh a vytírala podlahu. Žloutky utřete
s cukrem do nadýchané pěny, věnujte jim čas klidně i několik minut, čím
jemnější a nadýchanější pěna bude, tím lahodnější bude i výsledný korpus.
Do směsi mouky a koření
přilijte olej a důkladně ušlehejte. Nejlepšího výsledku dosáhnete pomocí kuchyňského
robotu se šlehacími metlami. Poté zašlehejte žloutkovou pěnu. Přidejte
nastrouhanou dýni a ořechy a ještě několika otáčkami šlehače důkladně
promíchejte. A nakonec - ale pozor - to už nikoliv v robotu, ale pěkně
ručně, nejlépe kuchyňskou stěrkou a velmi, opravdu velmi něžně vmíchejte sníh.
Těsto přelijte do máslem
vymazané a moukou vysypané dortové formy. Tato dávka je ideální do formy o
průměru 16 – 20cm. Formu vložte do mírně předehřáté trouby, cca na 100°C. Po
vložení formy můžete zvýšit teplotu na 150° - 200°C a pečte cca 45 minut.
Informace o teplotě trouby a délce pečení berte pouze jako informativní, jak už
ví každá jen trochu zkušená kuchařka, každá trouba peče trochu jinak a může mít
své mouchy.
Korpus bude hotový ve
chvíli, kdy získá tmavě zlatavou barvu a samozřejmě nejjednodušším testem je
zapíchnutí špejle či párátka do nejvyšší části korpusu, pokud je po vytažení
suché, jste u cíle. Korpus vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Při chladnutí jej určitě neuvolňujte z formy, aby se vám nepotrhal.
Zatímco korpus chladne, do
misky dejte ovocné želé. Já jsem udělala nejlepší zkušenost se svým Katčiným báječným citrónovým želé
s bezinkovými květy, protože se chuťově velmi dobře doplňuje
s krémem z ricotty i hutným korpusem. Ale můžete použít téměř
jakýkoliv džem či marmeládu dle vlastní chuti. Přidejte lžičku alkoholu a dobře
promíchejte. Alkohol přidávám hlavně proto, že želé zvláční, dobře se roztírá a
částečně se vstřebá do korpusu a provlhčí ho.
V další míse vyšlehejte
ricottu s cukrem. Je možné namísto ricotty použít například sýr
philadelphia nebo krémovou lučinu. Výsledek bude i tak chutný, ale originál je
prostě originál. A nakonec přidejte vanilku. V českých kuchyních je zvykem
nahrazovat pravou vanilku vanilkovým cukrem nebo vanilkovou esencí. Důvodem je
nejspíš relativně vysoká cena vanilkového lusku. Já ale doporučuji držet se
vanilky, jakmile totiž jednou ochutnáte a poznáte ten rozdíl, už nikdy to
nebude s vanilkovým cukrem stejné. Vanilkový lusk rozřízněte špičkou nože,
rozviňte ho a vyškrábejte droboučká černá zrníčka. Ta přidejte do krému a lehce
promíchejte.
Když je korpus vychladlý,
rozkrojte ho podélně na poloviny. Natřete silnější vrstvou džemu rozmíchaného
s alkoholem a opět složte na sebe. Na vrch dortu rozetřete ricottový krém.
Třešničkou, v tomto případě dýničkou na dortu je marcipánová ozdoba ve
tvaru dýně. Dort bude dobrý i bez ní, ale v mých očích by mu prostě něco
chybělo ;-)
Takže... Dobrou chuť a užijte si sladkou tečku za dýňovým víkendem!
Žádné komentáře:
Okomentovat