pondělí 12. prosince 2016

Kakaová kolečka s meruňkovou zavařeninou



Jak už jsem párkrát psala, k tomu, abyste byli dobrým kuchařem či kuchařkou je důležité zvládnout skvěle pár základních receptů, které můžete s trochou té kuchařské imaginace vylepšovat a obměňovat. A nezanedbatelný je samozřejmě i výběr dobrých surovin. Příkladem jsou i tahle báječná kakaová kolečka s meruňkovou zavařeninou. Základem je linecké těsto.


Co budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • špetku čerstvé vanilky
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • špetku kardamonu
  • meruňková zavařenina nejlépe francouzská "le töp du töp"

Na válu zpracujte těsto ze všech výše uvedených ingrediencí. Vanilková zrníčka a kardamon zapracujte až úplně nakonec.  Co se týče kardamonu, ponechám rozhodnutí, zda ho použít či nikoliv na Vás. Já osobně si jeho chuť a vůni oblíbila. Vy si ho prostě v hrsti očuchejte a pak se rozhodněte... 

Váleček těsta zabalený do potravinové folie nebo mikrotenového sáčku nechte odpočinout ideálně přes noc v lednici. 


Těsto si rozválejte na plát tenký cca 0,3 mm na válu poprášeném moukou vykrajujte kolečka, které přenášejte na plech vyložený pečícím papírem. Polovina koleček je plných a do druhé poloviny vykrojte menším vykrajovátkem otvor (kolečko, ale můžete i hvězdičku nebo třeba srdíčko). Vykrojené kousky pečiva klaďte cca 1 cm od sebe, maličko nabudou na objemu. 



Cukroví slepte meruňkovou zavřeninou, já používám tu francouzskou "le töp du töp". Její přednost spočívá v skutečně delikátní chuti, díky přidaným rozdrceným jádrům meruněk, sušeným meruňkám a lístkům meduňky má chuť velmi specifickou, neopakovatelnou, prostě jedním slovem báječnou. 



Tenhle recept zvládne i kuchař(-ka) amatér(-ka) a rozhodně ozvláštní vánoční klasiku.

Užívejte advent a pečte právě tolik druhů cukroví, aby to pro Vás byla stále zábava a ne povinnost!



Žádné komentáře:

Okomentovat