Jak už jsem párkrát psala, k tomu, abyste byli dobrým kuchařem či kuchařkou je důležité zvládnout skvěle pár základních receptů, které můžete s trochou té kuchařské imaginace vylepšovat a obměňovat. A nezanedbatelný je samozřejmě i výběr dobrých surovin. Příkladem jsou i tahle báječná kakaová kolečka s meruňkovou zavařeninou. Základem je linecké těsto.
Co budete potřebovat:
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g Hery
- 180 g moučkového cukru
- 6 polévkových lžic mléka
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
- špetku čerstvé vanilky
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce holandského kakaa
- špetku kardamonu
- meruňková zavařenina nejlépe francouzská "le töp du töp"
Na válu zpracujte těsto ze všech výše uvedených ingrediencí. Vanilková zrníčka a kardamon zapracujte až úplně nakonec. Co se týče kardamonu, ponechám rozhodnutí, zda ho použít či nikoliv na Vás. Já osobně si jeho chuť a vůni oblíbila. Vy si ho prostě v hrsti očuchejte a pak se rozhodněte...
Váleček těsta zabalený do potravinové folie nebo mikrotenového sáčku nechte odpočinout ideálně přes noc v lednici.
Váleček těsta zabalený do potravinové folie nebo mikrotenového sáčku nechte odpočinout ideálně přes noc v lednici.
Těsto si rozválejte na plát tenký cca 0,3 mm na válu poprášeném moukou vykrajujte kolečka, které přenášejte na plech vyložený pečícím papírem. Polovina koleček je plných a do druhé poloviny vykrojte menším vykrajovátkem otvor (kolečko, ale můžete i hvězdičku nebo třeba srdíčko). Vykrojené kousky pečiva klaďte cca 1 cm od sebe, maličko nabudou na objemu.
Cukroví slepte meruňkovou zavřeninou, já používám tu francouzskou "le töp du töp". Její přednost spočívá v skutečně delikátní chuti, díky přidaným rozdrceným jádrům meruněk, sušeným meruňkám a lístkům meduňky má chuť velmi specifickou, neopakovatelnou, prostě jedním slovem báječnou.
Tenhle recept zvládne i kuchař(-ka) amatér(-ka) a rozhodně ozvláštní vánoční klasiku.
Užívejte advent a pečte právě tolik druhů cukroví, aby to pro Vás byla stále zábava a ne povinnost!
Žádné komentáře:
Okomentovat