Dlouhá léta jsem patřila mezi ty, kdo velikonoční
nádivku prostě nejí! Kdykoliv jsem viděla podivnou masu surovin v pekáči a
slyšela vyprávění o cestě na mladé kopřivy, kroutila jsem nad tím hlavou. A
dětská averze byla nejspíš posílená i tím, že „u nás doma se nádivka nikdy nepekla!“
Nicméně znáte to, odříkaného chleba největší krajíc, a tak
mi ta nádivka ležela v hlavě. Co mi tak strašně vadí? Nevábný vzhled? Můžu
si to přece udělat po svém! Kopřivy? Ale vždyť v rámci léčby pylové
alergie piju pravidelně hektolitry kopřivového čaje. Nakonec jsem si řekla, že
problém je pouze v mojí hlavě a že za zkoušku nic nedám. Dneska si
s chutí dám i kopřivovou nádivku a věřte-nevěřte, chutná skvěle, ale jedna z prvních, které jsem
vyzkoušela upéct a která měla obrovský úspěch, byla nádivka alla italiana.
Co budete potřebovat (na jeden pekáček nebo cca 12
nádivkových muffinů):
- 8 rohlíků
- 5 středně velkých vajec
- 200 ml smetany
- Cca 300 g uzeného masa
- Polévkovou lžíci oleje (případně sádla)
- 2-3 stroužky česneku
- 2 hrsti rukoly
- 2 hrsti špenátu
- Půl hrsti bazalky
- Sůl
- Pepř
- Tuk na vymazání formy
- Rukolu a parmazán na finální ozdobení
Pokrájejte rohlíky na kostičky. Ideální je, když
použijete rohlíky den staré, případně je můžete nechat maličko "okorat" během pár minut v troubě zapnuté na 50°C. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte se
smetanou, zalijte jimi rohlíkové kostičky a nechte odpočinout, aby se rohlíky
pěkně nasákly. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh.
Uzené nakrájejte na kostičky a na oleji či sádle
zprudka orestujte. Opláchnutou rukolu, špenát a bazalku nasekejte či natrhejte.
K rohlíkům vmíchejte bílkový sníh. K míchání použijte stěrku či tenčí vařečku, rozhodně nepoužívejte
šlehač nebo metličku, aby Vám sníh tzv. nespadl. Přimíchejte uzené, drcené
stroužky česneku a směs rukoly, špenátu a bazalky. Těsto podle chuti osolte a
opepřete.
Pekáč nebo muffinové formičky vymažte. Použijete-li
pekáček a budete-li mít strach, aby se nádivka nepřipekla, můžete formu ještě
vysypat velmi jemnou strouhankou, ale sama to nedělám. Formy naplňte nádivkovou
směsí a dejte péct do trouby předehřáté na cca 200°C. Pečte dozlatova.
Nádivku je možné servírovat čerstvě vytaženou
z trouby i za studena. Jednotlivé porce servírujte s několika
snítkami rukoly a hoblinkami parmazánu. Chutná prostě báječně!
Přeju Vám příjemné velikonoční pečení!
Žádné komentáře:
Okomentovat