středa 29. dubna 2015

Báječná pikantní cizrna s grilovanou zeleninou


Díky blogu se na mě častěji než dříve obracejí kamarádi i známí s radou ohledně receptů. Těší mě to, samozřejmě, a taky občas naplňuje určitou pokorou. Naposledy jsem byla zaskočená Evou a Dančou žádostí, ať vyzkouším a napíšu nějaký recept z cizrny, kterou už sice v kuchyni používají, ale vaří stále stejný recept. Dala jsem si trochu na čas, hlavně proto, že jsem sama měla s cizrnou, neboli římským hrachem, celkem minimální zkušenosti. Nejdřív jsem si udělala malé rešeršní pátrání v hromadách svých kuchařských knih a nakonec se rozhodla pro svoji vlastní cestu. Tak to pojďme vyzkoušet!

Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • cca 350 g sušené cizrny
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • menší lilek
  • menší cuketu
  • jednu větší žlutou papriku
  • 4 masitá rajčata (možno nahradit konzervovanými rajčaty)
  • středně velkou červenou cibuli
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • sladkou papriku
  • libeček
  • tymián
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 250 ml rajské šťávy či protlaku

  • bagety


Nebudete-li používat cizrnu konzervovanou, a to bych vám v případě tohoto receptu doporučila, je potřeba počítat s tím, že sušenou cizrnu je třeba namočit a nechat odstát minimálně přes noc. Poté ji propláchněte, vraťte do hrnce, zalijte vodou, osolte a nechte vařit doměkka, to znamená cca hodinku. Cizrna by měla být al dente, tedy na zkus. Právě proto bych dala při přípravě přednost sušené cizrně před naloženou. 


Nakrájejte si zeleninu. V hluboké pánvi (např. ve woku) si rozehřejte pár lžic olivového oleje a na něm nechte zesklovatět cibulku, poté přidejte hranolky z cukety, žlutou papriku. Ty budou potřebovat nejvíce času, poté přihoďte lilek a rajčata. Promíchejte, zeleninu opepřete, přidejte lžičku sladké papriky a špetku či dvě chilli.

Všechnu zeleninu restujte ještě asi minutu, dvě, poté přilijte červené víno a promíchejte. K zelenině přidejte cizrnu, opět promíchejte, nechte důkladně prohřát. Nakonec přilijte rajskou šťávu nebo protlak, v dlaních rozemněte libeček a naposledy promíchejte.



Troubu předehřejte na 200°C v modu grilování. Bagetky podélně rozkrojte a opečte.

Před podáváním cizrnu se zeleninou ozdobte několika snítkami tymiánu, nádherně ji ovoní. Vytáhněte bagetky z trouby a pusťte se do toho.




Hmmm, bylo to vážně báječné! Tak i Vám přeji dobrou chuť!






























Žádné komentáře:

Okomentovat