Díky blogu se na mě častěji než dříve obracejí kamarádi i známí s radou ohledně receptů. Těší mě to, samozřejmě, a taky občas naplňuje určitou pokorou. Naposledy jsem byla zaskočená Evou a Dančou žádostí, ať vyzkouším a napíšu nějaký recept z cizrny, kterou už sice v kuchyni používají, ale vaří stále stejný recept. Dala jsem si trochu na čas, hlavně proto, že jsem sama měla s cizrnou, neboli římským hrachem, celkem minimální zkušenosti. Nejdřív jsem si udělala malé rešeršní pátrání v hromadách svých kuchařských knih a nakonec se rozhodla pro svoji vlastní cestu. Tak to pojďme vyzkoušet!
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- cca 350 g sušené cizrny
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- menší lilek
- menší cuketu
- jednu větší žlutou papriku
- 4 masitá rajčata (možno nahradit konzervovanými rajčaty)
- středně velkou červenou cibuli
- sůl
- pepř
- chilli
- sladkou papriku
- libeček
- tymián
- 100 ml suchého červeného vína
- 250 ml rajské šťávy či protlaku
- bagety
Nebudete-li používat cizrnu konzervovanou, a to bych vám v případě tohoto receptu doporučila, je potřeba počítat s tím, že sušenou cizrnu je třeba namočit a nechat odstát minimálně přes noc. Poté ji propláchněte, vraťte do hrnce, zalijte vodou, osolte a nechte vařit doměkka, to znamená cca hodinku. Cizrna by měla být al dente, tedy na zkus. Právě proto bych dala při přípravě přednost sušené cizrně před naloženou.
Nakrájejte si zeleninu. V hluboké pánvi (např. ve woku) si rozehřejte pár lžic olivového oleje a na něm nechte zesklovatět cibulku, poté přidejte hranolky z cukety, žlutou papriku. Ty budou potřebovat nejvíce času, poté přihoďte lilek a rajčata. Promíchejte, zeleninu opepřete, přidejte lžičku sladké papriky a špetku či dvě chilli.
Všechnu zeleninu restujte ještě asi minutu, dvě, poté přilijte červené víno a promíchejte. K zelenině přidejte cizrnu, opět promíchejte, nechte důkladně prohřát. Nakonec přilijte rajskou šťávu nebo protlak, v dlaních rozemněte libeček a naposledy promíchejte.
Troubu předehřejte na 200°C v modu grilování. Bagetky podélně rozkrojte a opečte.
Před podáváním cizrnu se zeleninou ozdobte několika snítkami tymiánu, nádherně ji ovoní. Vytáhněte bagetky z trouby a pusťte se do toho.
Hmmm, bylo to vážně báječné! Tak i Vám přeji dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat