středa 28. listopadu 2018

Báječné vánoční perníčky


Blíží se advent. Můj zeť už zjistil, že u nás doma (a potažmo teď tedy i u nich doma) se advent a Vánoce opravdu váženě prožívají. MY ADVENT A VÁNOCE VÁŽNĚ MILUJEME!!! A je to znát každičký den. I když ta láska má svoje pravidla... u nás se negruntuje, nešílí, horečnatě se neodškrtávají úkoly... hlavním pravidlem, ať už během adventu děláme cokoliv, je, že nás to musí těšit...dům a zahradu zdobíme, dokud nás to baví, cukroví pečeme přesně tolik, aby se nám to neomrzelo (což ne vždycky znamená totéž jako "aby se to během Vánoc snědlo"...někdy vytáhneme zbytky cukroví z mrazáku na Velikonoce nebo k letní grilovačce, a to je pak teprve radosti!), dárky kupujeme s mírou, svařák a vaječný koňak občas pijeme přes míru, vymetáme vánoční trhy, užíváme si dobré jídlo a potkáváme se se všemi, které máme rádi:-)

Zatímco některé druhy cukroví, třeba vosí hnízda nebo rumové kuličky, mají ještě čas, čas na perníčky je právě teď. Stačí pěkně odležet do Štědrého dne a pokud by se náhodou ochutnávaly tak vášnivě, že už o druhé adventní neděli budou pryč, budete mít čas ještě na další várku:-)

Co budete potřebovat:
Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 160 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 70 g medu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička perníkového koření (skořice, hřebíček, badián, pomerančová kůra)
  • 1 čajová lžička kakaa (přidávám kvůli barvě, není nutné)




Poleva:
  • 2 bílky
  • 280 g moučkového cukru
  • šťáva z poloviny citronu
Ve vodní lázni rozpusťte a smíchejte máslo, cukr a med.
Nechte vychladnout a přimíchejte šlehací metličkou vejce, koření, jedlou sodu.
Nakonec jemně vmíchejte prosetou mouku smíchanou s kakaem.

Těsto zabalte do potravinové folie nebo alobalu a nechte odpočinout v lednici, minimálně přes noc, ale v lednici vydrží i několik dnů.

Těsto vyndejte z lednice, důkladně rukama prohněťte, aby bylo jemné a vláčné a poté rozválejte na plát tenký 2-3 mm. Pokud by se těsto lepilo, poprašte ho lehoulince moukou. Pomůže také silikonová podložka (to je jeden z nejbáječnějších kuchyňských vynálezů:-*) a/nebo válení těsta přes potravinovou folii.

Vykrajujte perníčky, ukládejte je na plech s vyložený pečícím papírem a pečte cca 6-8 minut v troubě předehřáté na 180°C (každá peče trošku jinak a má svoje mouchy )

Výsledné perníčky by měly mít zlatavou barvu. Při vyndání z trouby nebudou ještě úplně tvrdé, ztuhnou po vychladnutí.

Na polevu ušlehejte tuhý sníh z bílků. Měl by být tak pevný, že když otočíte mísu dnem vzhůru, tak nevypadne. Pokud si na tenhle test netroufnete, tak by měl sníh při potažení metličky dělat špičky. Poté zašlehejte cukr a citrónovou šťávu.

Polevu dejte do zdobícího sáčku a můžete se do toho pustit.

A nebuďte smutní, když vám hned na poprvé nepůjdou vytvářet krásné filigránské krajky, jaké vidíte na perníčcích profesionálních cukrářek...dělejte to prostě srdcem a s láskou.

Tak dobrou chuť a pěkný adventní čas!

Žádné komentáře:

Okomentovat