úterý 29. listopadu 2016

Báječné kokosové pracny



Pokud jste milovníky tradičních českých pracen na vánočním stole tak jako já, vyzkoušejte také jejich světlou verzi s mandlemi a kokosem.

Co budete potřebovat:

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg cukru moučky
  • 14 dkg tuku (Hera)
  • 7 dkg loupaných mandlí
  • 13 dkg strouhaného kokosu
  • 1 bílek
  • lžička skořice, 2-3 roztlučené hřebíčky


Mouku a cukr je nejlépe prosít na vál, přidat hrudky tuku a další ingredience. Těsto důkladně zpracujte a uválejte. Ideální je připravit si těsto den předem a uložit ho v lednici. Takto připravené a v potravinové folii zabalené těsto vydrží v lednici i dva, tři dny!

Těsto vyndejte z lednice, nechte chvilku dýchat na válu a pak uždibujte malé kousky těsta a vtlačte je do formiček vysypaných hladkou moukou. Formičky obvykle po upečení cukroví nemyji v myčce, pouze je vytřu ubrouskem, díky tomu pak není potřeba před pečením formičky vymazávat. Formička by měla být těstem naplněna z jedné třetiny, pracny nabudou na objemu.


Pracny se pečou několik minut v troubě vyhřáté na cca 200°C, jakmile vypadají „suché“, vyndejte je z trouby, je velice tenká hranice mezi upečenými a spálenými.

Zuzanka mi právě vyčetla, že moje recepty mají zásadní vadu, že instrukce jako "špetka, trochu a pár minut" jsou zatraceně vágní. Co se množství týče, vynasnažím se polepšit, ale co se týče času pečení, tam jsem trochu bezradná... v každém z mých bytů resp v každé mojí troubě se cukroví (stejně jako všechno ostatní) potřebovalo péct trochu jinou dobu, protože ať se nám to líbí nebo ne, každá trouba prostě má svoje mouchy:-). 


Když se Vám jeden plech spálí, nevěšte hlavu, to se stane občas každému! I když sledování seriálu nebo telefonování při pečení tomu moc nepomáhá, jak jsem se přesvědčila právě včera:-)



A pokud pro klasické i kokosové pracny zvolíte stejný tvar formiček, dosáhnete při servírování docela pěkného výtvarného efektu!

úterý 1. listopadu 2016

Báječná cesta do tajů thajské kuchyně


Už za pár dní si budete moct přečíst o mé cestě za tajemstvími thajské kuchyně.